Κίνδυνος για 4.000 επιχειρήσεις να χάσουν το μακεδονικό “brand”. Καμπανάκι από το πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθ. Σαββάκη.

Πρέπει  να κατοχυρώσουν την εμπορική της ονομασία διεθνώς, πριν ξεκινήσει το έργο της η επιτροπή που προβλέπεται στη  συμφωνία των Πρεσπών.

Οι επιχειρήσεις, βορειοελλαδίτικες στην πλειοψηφία τους,  θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Από 2.000 έως 8.000 ευρώ είναι το κόστος πιστοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε ο κ. Σαββάκης, καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από 2 Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία Μακεδονία.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς η κατοχύρωση κοστίζει 2 χιλιάδες ευρώ στο Αλικάντε και τέσσερις φορές περισσότερο στη Γενεύη. Γι' αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται.


Πηγή:rthess.gr
Νεότερη Παλαιότερη