Της Δέσποινας Κρητικού

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να καθοριστεί ο τελικός σχεδιασμός της διάταξης δυνάμεων αλλά και  των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ.

Οι πρώτες εντολές δόθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στην Κατεχάκη υπό τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, κ Άρη Ανδρικόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε ψυχραιμία από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και αποκατάσταση της τάξης αποφεύγοντας όμως, ένταση και βίαιες συγκρούσεις. Ο τρόπος διαχείρισης της κάθε διαδήλωσης αποτελεί στοίχημα για την ΕΛΑΣ. Αξιωματικοί έλεγαν στην Karfitsa ότι η ηρεμία και η ομαλότητα είναι ο κύριος στόχος. Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη των φορέων της πόλης μεταξύ αυτών και της διοίκησης της Helexpo ΔΕΘ, με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης κ Φώτη Δομζαρίδη.

Περισσότεροι από 1500 αστυνομικοί θα μετακινηθούν από όλη τη χώρα ενώ το σύνολο των δυνάμεων της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε επιφυλακή από την πρώτη ημέρα της ΔΕΘ μέχρι το τέλος. «Από όλη τη χώρα θα έρθουν 60 διμοιρίες και 12 ομάδες ΟΠΚΕ για το τριήμερο της ΔΕΘ οι οποίες θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη», αναφέρει στην Karfitsa o αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης.

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ οπότε θα λάβουν χώρα και τα συλλαλητήρια έχουν επιστρατευτεί συνολικά 3.700 αστυνομικοί σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στη Μοναστηρίου, θα στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ που θα λειτουργήσει υπό της οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας.  Αστυνομικοί θα περιπολούν όλο το 24ώρο ώστε να προλάβουν κάθε επεισόδιο στη «γέννησή» του. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην παροχή  πρωτογενούς πληροφοριακού υλικού προκειμένου να υπάρχει εικόνα για τις κινήσεις των διαδηλωτών. Την ίδια ώρα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα περιπολούν ενώ επί ποδός έχει τεθεί και η αντιτρομοκρατική.

Οι Αμερικανοί υψηλοί προσκεκλημένοι και ο πυρετός προετοιμασίας

Το γεγονός ότι φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Αμερική αλλά και η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια έχει προκαλέσει συναγερμό στην αστυνομία η οποία αυξάνει τις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στο φετινά μέτρα ασφαλείας.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφάλειας μέσα στη ΔΕΘ  για τους Αμερικανούς επισκέπτες, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην έκθεση θα βρίσκεται ο υπουργός Εμπορίου της Αμερικανικής κυβέρνησης Γουίλμπουρ Ρος ως επικεφαλής κλιμακίου αμερικανών πολιτικών και διπλωματών, ενώ  παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Έξι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το Σάββατο

Οι συγκεντρώσεις θα είναι τουλάχιστον έξι. Το συλλαλητήριο της  ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, με τους αγρότες, και των αντιεξουσιαστών. Επίσης θα υπάρξουν δυο συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίας για την συμφωνία με την πΓΔΜ.

karfitsa.gr
Νεότερη Παλαιότερη