Εκθέσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, προβολές, μουσική, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για το μήνα Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

12 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΡΑ: 20.00

ΧΩΡΟΣ: Εκθέσεις
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «Χαράκτες του Κόσμου»

Στo πλαίσιo των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν  Έκθεση Χαρακτικής & έργων γλυπτικής με τίτλο «Χαράκτες του Κόσμου» με τη συμμετοχή 44 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.

Η έκθεση έχει ως στόχο, αφενός, να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την πολυσχιδή δράση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και να το ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις παραπάνω νόσους και, αφετέρου, να το φέρει σε επαφή με έργα της σύγχρονης χαρακτικής τέχνης.
Παρουσιάζονται εικαστικές δημιουργίες, στην πλειονότητά τους χαρακτικά έργα καταξιωμένων δημιουργών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική.

Συνδιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 
Χώρος: Φουαγιέ
Ώρα: 20.00

ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Έργα για βιολί και πιάνο με τους Αγνή Ρόγκα πιάνο & Οδυσσέα Κουζώφ βιολί

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΡΑ: 19.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις». Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.
Διάλεξη του καθηγητή  James Ross  (University of Western Australia, Perth, Australia) με θέμα: Precious Metals and the Rise of two Macedonian«Greats«: Philip II and Alexander III.
Σε μόλις 23 χρόνια ο Φίλιππος Β’ μετέτρεψε το μικρό Βασίλειο των Μακεδόνων στη Β. Ελλάδα σε μία σημαντική ηγεμονία που ένωσε όλες τις ελληνικές πόλεις εναντίον των Περσών. Στα επόμενα 13 χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος Γ’ πραγματοποίησε τη μεγάλη εκστρατεία και διαμόρφωσε μία νέα κατάσταση στον αρχαίο κόσμο. Στην εποχή του Φιλίππου ο χρυσός και ο άργυρος είχαν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με την σύγχρονη εποχή. Ο Φίλιππος αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς τη δυναμική των πλούσιων κοιτασμάτων των Βαλκανίων και κατακτώντας τουλάχιστον 11 σημαντικές μεταλλευτικές περιοχές δημιούργησε αυτήν την τεράστια ηγεμονία.

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

20 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2018
ΩΡΑ: 12.00 -17.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ PROJECT _ΦΩΤΟΜΠΙΕΝΑΛΕ_

Στο πλαίσιο της φετινής Φωτομπιενάλε και σε συνεργασία με το Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα γίνεται καθημερινά προβολή του project «Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες».

Συνδιοργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

28-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με κεντρικό θέμα Πόλ(ε)ις, με σειρά δράσεων, υπό τον γενικό τίτλο: «Θεσσαλονίκη, πόλη της Ιστορίας και του Μύθου»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9
Α. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύει. Μικρά μυστικά της καθημερινής ζωής μιας αρχαίας μεγαλούπολης» για σχολικές ομάδες της Δ΄ έως ΣΤ΄ Δ. Σ. και σχολικές ομάδες κωφών-βαρυκόων, στην μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» του ΑΜΘ.
Ώρα: 10.00-13.00
Β. Θεματικές ξεναγήσεις με θέμα «Περιδιαβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη της Αρχαιότητας», στις μόνιμες εκθέσεις:
«Αγρός οικία κήπος τόπος», ώρα: 09.30
«Θεσσαλονίκη Μακεδονίας, Μητρόπολη», ώρα: 11.00

Γ. Συναυλία χορωδιακής μουσικής με την Χορωδία και την Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Γυμνασίου της Πράγας (Τσεχίας) της σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.
Ώρα: 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9
Θεατρικό αναλόγιο με θέμα τον νόστο και τις γυναικείες μορφές γύρω από τον Οδυσσέα (Πηνελόπη, Κίρκη, Καλυψώ) σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
 Ώρα: 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9
Μουσική εκδήλωση με τραγούδια συνθετών που γράφτηκαν με αφορμή την πόλη της Θεσσαλονίκης, την μυθολογία, τις ομορφιές της. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Φωτίου, Λάζαρος Χαριτίδης, Σταύρος Κρομμύδας.
Ώρα: 20.00

Πέμπτη 13 & 20 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΡΑ: 12:00

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
Απαιτείται προεγγραφή και εισιτήριο εισόδου
Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση
«ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»
από αρχαιολόγους του Μουσείου,
κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.
Τηλ. κράτηση στο 2313 310 201, 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6, Τηλ.:2313 310201
Νεότερη Παλαιότερη