Νίκη στου ΝΑΙ στα Σκόπια αλλά με μικρή συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα στα Σκόπια για την συμφωνία των Πρεσπών.

Mισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα η συμμετοχή είχε μετρηθεί στο 34,6%, κάτω από το απαιτούμενο 50%. Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,82% (31.886 ψηφοφόροι).

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι».

Τονίζει ότι τα επόμενα βήματα «απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Άκυρη θεωρεί ο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΠάνος Καμμένος τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς σε μια πρώτη αντίδρασή του μετά το πέρας της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και ότι  το 68% των πολιτών της ΠΓΔΜ ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Λίγη ώρα αφότου μετά την τοποθέτησή του, το ΥΠΕΞ διευκρινίζει πως η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία. Αφήνει αιχμές για κλίμα «εθνικισμού και καχυποψίας» που σε συνδυασμό με «πλαστές ειδήσεις» δεν επιτρέπουν νηφάλια αποτίμηση της συμφωνίας.

«Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής […] δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα», συμπληρώνει το ΥΠΕΞ.

Επικοινωνία με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους ο κ. Τσίπρας επαίνεσε τον κ. Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Ζ. Ζάεφ: Στη βουλή η συμφωνία. Αν δεν περάσει πρόωρες εκλογές

Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Δήλωσε πως προτίθεται να προβεί στο επόμενο βήμα και να φέρει πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση στο κοινοβούλιο.

Με δεδομένο ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, την οποία η κυβέρνηση δεν διαθέτει στη Βουλή, ο κ. Ζάεφ κάλεσε την εθνικιστική αντιπολίτευση να τον στηρίξει, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

«Αν δεν [μας στηρίξουν] δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το άλλο δημοκρατικό όργανο στη διάθεσή μας, κι αυτό σημαίνει πρόωρες εκλογές αμέσως», είπε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο Τύπου.

Υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, για τα οποία η κύρωση των Πρεσπών είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν αποκάλυψε τι θα κάνει το κόμμα του στη Βουλή.

Μιλώντας ωστόσο σε οπαδούς του σε ανοιχτή συγκέντρωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματικές ενέργειες, πιέσεις και εκβιασμούς σε ψηφοφόρους, αναφέροντας μάλιστα ότι θα ζητήσει τη δίωξη μελών της κυβέρνησης.

rthess.gr
Νεότερη Παλαιότερη