Σκηνές σοκ στο Παρίσι από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον εμβληματικό καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων. Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Παρισιού) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά, ξέσπασε από άγνωστη αιτία η φωτιά.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία».

Η πυρκαγιά «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Αργά το βράδυ, αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Προσέθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. Κατά πληροφορίες, η μάχη συνεχίζεται, για να σωθούν τα έργα τέχνης και οι αγιογραφίες.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Στις δηλώσεις που έκανε στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Παναγία των Παρισίων, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να ξαναχτιστεί ο ναός. «Η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί, αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα», συμπλήρωσε

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας, εδώ ζήσαμε όλες τις μεγάλες μας στιγμές» επισήμανε, κάνοντας λόγο για έναν ναό «που ανήκει σε όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες, ακόμα και σε όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί ποτέ».


Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες μετά τη φωτιά από το εσωερικό του Ναού από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:



























Δείτε βίντεο από τη φωτιά:



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Πηγή:rthess.gr
Νεότερη Παλαιότερη