Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο και πολύ επώδυνο. Γι’ αυτό είναι σώφρον να γνωρίζετε πώς να προστατευθείτε

Ο φόβος από το κέντρισμα της τσούχτρας εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να χαρούν τη συγκίνηση της θάλασσας. Τα τσιμπήματα από τσούχτρες κυμαίνονται από απλά ενοχλητικά έως και επώδυνα εξανθήματα που έχουν έντονους πόνους και καμιά φορά φτάνουν μέχρι τον θάνατο. Για πρώτη φορά ένα αντηλιακό μπορεί να προσφέρει διπλή προστασία από τον ήλιο και από τις τσούχτρες.

Οι μέδουσες στερούνται μυς, οστών, δεν έχουν εγκέφαλο ούτε την ικανότητα να ακούσουν ή να δουν. Ωστόσο οι πολύπλοκοι μηχανισμοί τσιμπήματος που διαθέτουν, τις καθιστούν απειλή των θαλασσών.

Ο Dr Amit Lotan ήταν ο πρώτος επιστήμονας που διεξήγαγε έρευνα για τον μηχανισμό του τσιμπήματος τους σε βιοχημικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, παρατήρησε ότι το ψάρι Αμφιτρύωνας, γνωστό ως κλοουνόψαρο (clownfish, βασικός χαρακτήρας της ταινίας Finding Nemo), που ζει μέσα στις θαλάσσιες ανεμώνες, δεν είχε τσιμπηθεί ποτέ ούτε από μέδουσες ούτε από θαλάσσιες ανεμώνες. Έτσι αποφάσισε να μελετήσει αυτή τη συνθήκη.

Κατέληξε να μελετά τη βλέννα που καλύπτει αυτό το είδος ψαριού, να απομονώσει την ουσία που φαίνεται να προστατεύει τα μικρά, λευκά και πορτοκαλί ψάρια. Η κατανόηση του μηχανισμού τσιμπήματος της τσούχτρας, η χημική και κυτταρική διαδρομή του και η πορεία προς την εκτόξευση των βελονών τσιμπήματος άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη αναστολέων για την αποτροπή του τσιμπήματος της τσούχτρας. Οι αναστολείς συμπεριελήφθησαν σε μία φόρμουλα και στη συνέχεια σε μία αδιάβροχη αντηλιακή λοσιόν που ονόμασε Safe-Sea®, για να απενεργοποιείται ο μηχανισμός εκτόξευσης της βελόνας των δηκτικών κυττάρων σε διάφορα στάδια της διαδικασίας τσιμπήματος.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι οι μέδουσες θα εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με άτομα των οποίων το δέρμα έχει επικαλυφθεί με αντηλιακό Safe-Sea®, ο μηχανισμός τσιμπήματος δεν θα ενεργοποιείται. Ως εκ τούτου ο λουόμενος προστατεύεται από ένα αιφνίδιο και πολύ επώδυνο τσίμπημα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις μελέτες:www.safe-sea.gr



Νεότερη Παλαιότερη