Οι πουρίνες (συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα), όταν
διασπώνται, δημιουργούν το ουρικό οξύ.

Μια διατροφή πλούσια σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ στον οργανισμό, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα.

Σε γενικές γραμμές, το κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Τι πρέπει να προσέχετε για το ουρικό οξύ

Τροφές που πρέπει να ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ:

Κρέας από τα όργανα των ζώων (συκώτι, νεφρά κλπ)Κρέατα και αλλαντικά, όπως μπέικον, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κρέας από κυνήγιΟποιαδήποτε άλλα κρέατα σε μεγάλες ποσότητεςΓαύρος, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρίΣάλτσεςΜπύραΤροφές που μπορείτε να τρώτε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ επειδή έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά δεν αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και το ουρικό οξύ:

Ψάρια και θαλασσινά (πλην εκείνων που αναφέρονται παραπάνω)Πλιγούρι βρώμης, πίτουρο σιταριού και φύτρο σιταριούΤροφές που είναι ασφαλείς για ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και δεν αυξάνουν το ουρικό οξύ:

Πράσινα λαχανικά και ντομάτεςΦρούταΨωμιά και δημητριακά που δεν είναι ολικής αλέσεωςΒούτυρο, τυρί και αυγάΣοκολάτα και κακάοΚαφές, τσάι και ανθρακούχα αναψυκτικάΦυστικοβούτυρο και ξηροί καρποίΓαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας:

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλαΓιαούρτι με χαμηλά λιπαράΓενικά

Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Οι γιατροί συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος με μέτρια άσκηση καθημερινά και αυστηρότερο έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών και θερμίδων.

iatropedia, mayoclinic
loading...
aetos-grevena
Νεότερη Παλαιότερη