Όλο και περισσότερες γυναίκες μειώνουν τις ώρες που εργάζονται προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά καθώς τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά...

Η κρίση του κορωνοϊού είναι πιθανό να διευρύνει το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στη Γερμανία καθώς περισσότερες γυναίκες μειώνουν τις ώρες που εργάζονται προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά καθώς τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά, σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σε νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών, το 27% των γυναικών μείωσαν τις ώρες που εργάζονται ώστε να τα φροντίσουν, ενώ οι άνδρες το έκαναν αυτό σε ποσοστό 16%, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 7.700 υπαλλήλους από το ίδρυμα ερευνών Hans Boeckler Foundation.

«Το υπάρχον χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων είναι πιθανό να διευρυνθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε η Μπετίνα Κόλραους, ακαδημαϊκή διευθύντρια του τμήματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ιδρύματος που πρόσκειται στην ομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν στη Γερμανία στις 17 Μαρτίου προκειμένου να συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ξανανοίγουν σταδιακά αλλά δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως στα συνηθισμένα επίπεδα παρά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 21% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες στη Γερμανία κατά μέσο όρο, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέρει επειδή πολλές γυναίκες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης (part-time).

Η τάση οι γυναίκες να περικόπτουν τις ώρες που εργάζονται περισσότερο από τους άνδρες είναι πιο έντονη στα νοικοκυριαά με χαμηλό έως μέσο εισόδημα παρά σε εκείνα με μεγαλύτερο εισόδημα, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι οικογένειες με λίγα χρήματα συχνά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τον --συνήθως μεγαλύτερο-- μισθό του άνδρα», ανέφερε η Κόλραους.

Η έρευνα κατέδειξε πως το 48% των ανθρώπων σε νοικοκυριά με δύο γονείς και παιδιά κάτω των 14 ετών τοποθετούν τη συνολική κατάστασή τους εξαιτίας της κρίσης στις κατηγορίες «εξαιρετικά» ή «πολύ αγχωτική».





Πηγή:anatakti
Νεότερη Παλαιότερη