και σχεδόν επικίνδυνη οι Αντηλιακές Μεμβράνες προστασίας γίνονται ένα απαραίτητο αξεσουάρ για το αυτοκίνητό σας. Τι είναι; Πως σας προστατεύουν; Ποιες είναι οι καλύτερες;
Το έχετε ζήσει πολλές φορές και όχι μόνο το καλοκαίρι. Έχετε σταθμεύσει το αυτοκίνητο τελειώνετε την δουλειά ή την διασκέδασή σας και μπαίνετε να επιστρέψετε στο σπίτι ή την εργασία σας. Τότε αντιλαμβάνεστε πως περίπου είναι η… κόλαση. Έντονα ζεστός αέρας, που δυσκολεύει την αναπνοή, το τιμόνι, τα καθίσματα και ο μοχλός ταχυτήτων είναι σε κατάσταση «τήξης» (λιώνουν). Ανοίγετε τα παράθυρα και το καυσαέριο εισβάλει στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Κλείνετε τα παράθυρα, ανοίγετε τον κλιματισμό, όμως αυτός αργεί πολύ να δουλέψει να δροσίσει τον αέρα και να διώξει τη ζέστη. Το αποτέλεσμα είναι μία δυσάρεστη αίσθηση, για εσάς και τους επιβάτες (αν είναι παιδιά πολλαπλασιάστε επί δέκα) και μακροπρόθεσμα φθορές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (ραγίσματα στο ταμπλό και στις επενδύσεις) δυσλειτουργίες στις οθόνες του infotainment οι οποίες κοστίζουν. Ξεχάσαμε την επιπλέον (καθημερινή) κατανάλωση καυσίμου, λόγω των υπερωριών του κλιματισμού αλλά και το κυριότερο: Την ψυχική σας ηρεμία.
Επειδή το ζούμε κάθε ημέρα και μας προβλημάτισε έντονα, αποφασίσαμε να ψάξουμε και να δούμε από κοντά τι είναι τα φιλμ ηλιακής προστασίας; Πως μας προστατεύουν; Πως τοποθετούνται; Και φυσικά να σας προτείνουμε και καταστήματα για τις τοποθετήσετε.
Τι είναι οι Αντηλιακές Μεμβράνες
Προστατέψτε εσάς και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητό σας, προσθέστε απαράμιλλο στιλ, μειώστε το κόστος μετακίνησης και διατηρήστε το εσωτερικό του οχήματός σας σαν καινούριο. Αυτά είναι βασικά τα πλεονεκτήματα, που προσφέρουν οι αντηλιακές μεμβράνες κάθε μέρα, όλο το χρόνο.
Κοιτάζοντάς τις δείχνουν σαν ένα σκοτεινό φιλμ. Όμως, οι αντηλιακές μεμβράνες, αποτελούνται από πολλά επιμέρους στρώματα, και επιστρώσεις (κυρίως) τιτανίου και αλουμινίου, που προστατεύουν από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.Οι βασικές ιδιότητες των αντηλιακών μεμβρανών είναι οι εξής: SER: Solar Heat Reduction / Μείωση ηλιακής ενέργειας, UV: (Ultraviolet) Reduction / Μείωση Υπεριώδους Ακτινοβολίας LT: Visible Light Transmission / Διαπερατότητα ορατού φωτός, VLR: Visible Light Reflexion / Αντανάκλαση ορατού φωτός. Η απόδοση των αντηλιακών μεμβρανών είναι αποτέλεσμα τριών βασικών κριτηρίων: Το επίπεδο του μεταδιδόμενου ορατού φωτός (Σκίαση), το επίπεδο μείωσης της θερμότητας(Άνεση/Απόρριψη Θερμότητας), το επίπεδο της αντανάκλασης του εξωτερικού φωτός (Ανακλαστικότητα)
Πως μας προστατεύουν
Με τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι σύγχρονες αντηλιακές μεμβράνες προστατεύουν την υγεία του οδηγού και φυσικά όσων βρίσκονται στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Μπορούν και μπλοκάρουν έως και το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα περνούσε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση στους επιβαίνοντες προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το δέρμα τους.
Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, παιδιά με ηλικία έως και τα έξι χρόνια απορροφούν τρεις φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με έναν ενήλικα άνθρωπο και έτσι θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η τοποθέτησή τους στο αυτοκίνητο. Παράλληλα και σε αντίθεση με τις αντηλιακές κρέμες, οι μεμβράνες προσφέρουν υπηρεσίες τους διαρκώς και όχι παροδικά, όλο το χρόνο. Η ταχύτερη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με το λιγότερο φως που εισβάλλει στην καμπίνα, αλλά και την σημαντική μείωση των αντανακλάσεων (ανάλογα με τον τύπο), βοηθά τον οδηγό στο να συγκεντρωθεί στην οδήγηση πολύ πιο γρήγορα αλλά και να διατηρήσει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα οικονομικά οφέλη
Οι πλαστικές επιφάνειες σε ταμπλό και πόρτες, οι υφασμάτινες και δερμάτινες επενδύσεις σε καθίσματα, ταμπλό, τιμόνι και λοιπές επιφάνειες, παραμένουν σαν καινούριες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απαιτούν παράλληλα σημαντικά λιγότερη φροντίδα από εμάς που μεταφράζεται σε εφαρμογή διαφόρων τύπων σπρέι και αλοιφών με το ανάλογο επιπλέον κόστος.
Η επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου γίνεται μια σημαντικά πιο εύκολη διαδικασία με την τοποθέτηση μεμβρανών. Ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα που μπορούν να αναπτύξουν έως και 10 βαθμούς Κελσίου περισσότερους στο εσωτερικό τους έναντι των ανοιχτόχρωμων. Το κλιματιστικό, έχοντας να αντιμετωπίσει χαμηλότερες θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται ή λειτουργεί λιγότερο και αυτό μειώνει τόσο την κατανάλωση βενζίνης όσο και το κόστος για την συντήρησή του. Σκεφτείτε μάλιστα τα χρήματα που εξοικονομείτε, ειδικά στα πολύωρα ταξίδια, ή στην πολύωρη οδήγηση εντός των τειχών της πόλης, ακόμη περισσότερο αν το αυτοκίνητό σας είναι μεγάλων διαστάσεων.
Ύστερα από όλα αυτά, το στιλ και η δυναμική εμφάνιση που προσφέρουν οι μεμβράνες στο αυτοκίνητο μας αλλά και η προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα αποτελούν, δύο ακόμη λόγους για να τις τοποθέτησή τους.
Η τοποθέτηση και χρήση των αντηλιακών μεμβρανών σε οχήματα είναι νόμιμη στην χώρα μας εφόσον αυτές πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την διαπερατότητα του φωτός για τα εμπρός παράθυρα και παρμπρίζ. Στο τελευταίο ακόμη και μια σχεδόν διάφανη μεμβράνη μπορεί να μπλοκάρει ένα σημαντικό μέρος του φωτός και φυσικά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Ποιοι και πως τις τοποθετούν
Η τοποθέτηση των αντηλιακών μεμβρανών πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες κάτι που μας εγγυάται την σωστή τους τοποθέτηση, την βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής τους αλλά και την δική μας ασφάλεια. Η τοποθέτηση των αντηλιακών μεμβρανών δεν θα πρέπει να γίνεται όπου κι όπου. Θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ειδικό τεχνικό, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο.
Τα κύρια βήματα που ακολουθούν οι εν λόγω τεχνικοί για την τοποθέτηση των μεμβρανών είναι συγκεκριμένα και έχουν ως εξής:
Το πρώτο βήμα αφορά το σωστό καθαρισμό της γυάλινης επιφάνειας στην οποία θα τοποθετηθεί η μεμβράνη. Πραγματοποιείται με νερό και ήπιο σαπούνι και χρησιμοποιείται και σφουγγαράκι για να αφαιρεθεί εντελώς η σκόνη και οι λοιποί ρύποι που μπορεί να βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια αλλά και στα λάστιχα γύρω από το παράθυρο.
Έπειτα η μεμβράνη τοποθετείται πάνω στην γυάλινη επιφάνεια και ο τεχνικός παίρνει σε γενικές γραμμές το σχήμα της αφαιρώντας με κοπίδι μέρη της μεμβράνης.
Ακολουθεί η τοποθέτησή της με τον τεχνικό να χρησιμοποιεί σπάτουλα για να αφαιρέσει όλο το σαπούνι και το νερό που βρίσκεται ανάμεσα στην μεμβράνη και την γυάλινη επιφάνεια αλλά και για να κολλήσει την μεμβράνη στο γυαλί. Η σπάτουλα χρησιμοποιείται επίσης και για να αφαιρεθεί ο αέρας που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο επιφάνειες και ο τεχνικός κόβει παράλληλα με ακρίβεια την μεμβράνη στις επιθυμητές διαστάσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και πιστόλι θερμού αέρα ώστε η μεμβράνη να πάρει ακριβώς το κοίλο ή κυρτό σχήμα της γυάλινης επιφάνειας που θα εφαρμοστεί.
Πηγή:anatakti