Υλικά
250γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. ζάχαρη καστανή
ξύσμα από 3 λεμόνια και χυμό από τα 2
4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
75γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και αλεσμένη
1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και στρώνετε τον πάτο της με λαδόκολλα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
Ρίχνετε σε δόσεις τα αβγά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ για να ενσωματωθούν και προσθέτετε το γιαούρτι. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με μια μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τον παραρουνόσπορο αν χρησιμοποιήσετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Μεταφέρετε το μίγμα στην φόρμα.
Ψήνετε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά (για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίστε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο εσωτερικό του κι αν βγει στεγνό, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο). Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Πηγή:patrastimes.gr