Είναι ένα ζεστό βράδυ, αρχές Αυγούστου και σε πολύ γνωστό κλαμπ της Πάρου γίνεται απλά το «έλα να δεις» από κόσμο, αφού τουλάχιστον πεντακόσια άτομα - στην συντριπτική πλειοψηφία τους 17 έως 22 ετών - στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο.
Οι αποστάσεις ασφαλείας έχουν εκμηδενιστεί μέσα στην γενική ευφορία που επικρατεί και σε 6άρια ή 8άρια τραπέζια και καναπέδες στριμώχνονται από δώδεκα έως δεκατέσσερα άτομα. Είναι τα τραπέζια που έχουν κλείσει σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και όσα ακούγονται μέχρι τώρα στην Πάρο, όχι μόνο γόνοι γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, αλλά και νέοι από όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις νέων που έχοντας την Πάρο σαν βάση τους, οργώνουν τα κλαμπ της Νάουσας και όταν θέλουν να «ξεφύγουν» από το νησί, κλείνουν τραπέζια σε κλαμπ της Μυκόνου, ειδικά σε τρία πολύ γνωστά που βρίσκονται μέσα στη Χώρα.
Για την μεταφορά τους χρησιμοποιούν μεγάλα φουσκωτά των δώδεκα ή δεκαπέντε μέτρων-όπως τα μαύρα Scorpion-με τρεις μηχανές και ιπποδύναμη που ξεπερνάει τους 1000 ίππους. Αποβιβάζονται στο λιμάνι και σε λίγα λεπτά περπατάνε στα Ματογιάνια, ανυπομονώντας να παρτάρουν μαζί με τους κολλητούς και τις φίλες τους.
Το πρωί επιστρέφουν στην Πάρο και κοιμούνται, ενώ το σκηνικό αυτό θα επαναληφθεί και σε άλλα νησιά εκτός από την Μύκονο τις επόμενες μέρες.
Τα φουσκωτά μεταφέρουν τους νέους και τις παρέες τους σε κλαμπ στην Αντίπαρο, αλλά και στην Νάξο για διασκέδαση μέχρι το ξημέρωμα, πριν τους επιστρέψουν σε θαλαμηγούς και βίλες της Πάρου.
Ολα αυτά σε συνδυασμό με τα έξαλλα πάρτι στην Πάρο από νέους και νέες από όλη την Ελλάδα φέρεται να έσπειραν τον κορωνοϊό σε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό ατόμων.
Παρά τις οδηγίες των γονιών τους να προσέχουν, πολλοί νέοι αγνόησαν τον κορωνοϊό, νοιώθοντας άτρωτοι στην πανδημία, όπως ακριβώς και οι Γάλλοι που επέλεξαν το συγκεκριμένο νησί.
Εκεί όπου ο κορωνοϊός έστησε λίγο πριν το 15αύγουστο το δικό του πάρτι με δεκάδες κρούσματα, οι επισκέπτες από την χώρα των μπιστρό και των διάσημων καφέ, αποδείχτηκαν επίσης απερίσκεπτοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία τους αγνοούσε τα μέτρα προφύλαξης όπως τα αγνόησαν και οι τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες που επέλεξαν την Πάρο για διακοπές.
Όταν χτύπησε το καμπανάκι ήταν πλέον αργά, αφού η διασπορά ήταν μεγάλη και οδήγησε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νησί και όχι μόνο.
Επιστροφή με ελικόπτερα και θαλαμηγούς
Νέοι, Γάλλοι αλλά και Βαλκάνιοι που ήρθαν από χώρες με βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο χωρίς, πιθανότατα, να ελεγχθούν στις πύλες εισόδου της χώρας, έγιναν κινητές βόμβες διασποράς του ιού στην Πάρο και όχι μόνο.
Είχε και η Μύκονος την τιμητική της, αφού οι νυχτερινές διαδρομές των νεαρών με τα φουσκωτά-με ένα δυνατό ταχύπλοο τα 26 μίλια απόστασης καλύπτονται σε τριάντα πέντε λεπτά- πήραν κι έδωσαν
Η Νάξος όπου και εκεί έδωσαν το «παρών» σε γνωστό κλαμπ είναι ακόμη πιο κοντά αφού απέχει 20 μίλια από την Πάρο, διαδρομή που καλύπτεται σε είκοσι πέντε λεπτά με μισή ώρα, αν ταξιδεύεις με σαράντα πέντε μίλια την ώρα, ταχύτητα που εύκολα πιάνει ένα πολύ καλό φουσκωτό.
Η Αντίπαρος, τέλος, ήταν κυριολεκτικά πέντε λεπτά διαδρομή και ένα πολύ μικρό νησί, όπου η διασπορά είναι ακόμη πιο εύκολη όταν υπάρχει πολύς κόσμος σε δρόμους και μαγαζιά, ειδικά σε κλαμπ και μπαρ.
Εκεί όπου οι ήχοι της Deep House παρασέρνουν τα παιδιά αυτά σε χορό μέχρι τελικής πτώσης με παντελή άγνοια κινδύνου για τον κορωνοϊό και το τι μπορεί να συμβεί με τον συγχρωτισμό.
Προσθέστε σε αυτό τους Γάλλους-γνωστοί πλέον στο να αγνοούν επιδεικτικά τα μέτρα όχι μόνο στην χώρα τους αλλά και εκτός συνόρων-και τους τουρίστες από τις χώρες των Βαλκανίων, που πήγαν στην Πάρο και την Αντίπαρο, πολλοί χωρίς να ελεγχθούν στις πύλες εισόδου.
Για μάσκες, φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται, ειδικά σε ότι αφορά τα 19χρονα και 20χρονα παιδιά, σε ένα καλοκαίρι από τα πλέον δύσκολα για την χώρα και τους πολίτες της, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμαθαν να ζουν με την Covid-19 και να προσέχουν.
Στην Πάρο ο φόβος ήρθε όταν, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται στο νησί, ένας 17χρονος γόνος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, λίγες ημέρες πριν την γιορτή της Παναγίας.
Η οικογένειά του, θορυβημένη, φέρεται να επιστράτευσε ελικόπτερο για την μεταφορά του στην Αθήνα και αυτό σύμφωνα με τα όσα ακούγονται πιθανότατα προκάλεσε μια μαζική φυγή γνωστών οικογενειών από το νησί τα επόμενα 24ωρα.
Η φυγή έγινε σύμφωνα με τα όσα συζητιούνται εδώ και μέρες με θαλαμηγούς αεροπλάνα και ελικόπτερα αν και υπάρχουν αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη για την μαζική αποχώρηση των ισχυρών του χρήματος από το νησί.
Μια aποψη η οποία υποστηρίζει ότι πολλές οικογένειες δεν έφυγαν εξαιτίας των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν σε Πάρο και Αντίπαρο, αλλά λόγω προγραμματισμού, ώστε να μεταβούν σε άλλο νησί για το τελευταίο μέρος των διακοπών τους.
Αυτό το νησί είναι οι Σπέτσες που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα των Ελλήνων ισχυρών του χρήματος, ειδικά το τελευταίο 15ήμερο του Αυγούστου.
Εκεί καταλήγουν δεκάδες θαλαμηγοί που έρχονται από το Ιόνιο και τις Κυκλάδες κυρίως, για να απολαύσουν τα τελευταία μπάνια του Αυγούστου
Μόνο που φέτος αυτά τα μπάνια φέρεται να ήταν αρκετά επεισοδιακά…
Ψίθυροι και μεθεόρτια
Πολλές από τις οικογένειες που παραθέριζαν στην Πάρο έμαθαν-κάποιοι λίγο πριν φύγουν και άλλοι αφού έφυγαν-ότι σε συγκεκριμένο κλαμπ της Νάουσας που διασκέδαζαν πολύ συχνά τα παιδιά τους και οι φίλοι τους, ο μπάρμαν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Στην αρχή φέρεται να επικράτησε ένας πανικός, αλλά μετά όλοι έκαναν το τεστ για τον κορωνοϊό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχαν κολλήσει.
Τα τηλέφωνα πήραν κι έδωσαν ανάμεσα γονείς, παιδιά και φίλους των παιδιών ώστε να ενημερωθούν για το συμβάν και να πράξουν τα δέοντα.
Όπως έλεγαν επιχειρηματίες του νησιού, ειδικά αυτή την εβδομάδα η Πάρος ερημώνει από κόσμο που φεύγει καθημερινά από το νησί, θορυβημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα ψιθυρίζονται για τον αριθμό των κρουσμάτων.
Το κλαμπ στο οποίο βρέθηκε θετικός ο μπάρμαν του κατέβασε ρολά και όλο το προσωπικό υποβλήθηκε στο γνωστό μοριακό τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και άλλοι.
Στην Αντίπαρο επικρατεί όπως ήταν αναμενόμενο μια μεγάλη αναστάτωση για τα κρούσματα και ειδικά τον αριθμό τους, με τις απόψεις να διίστανται.
Το σίγουρο είναι ότι μετά τα όσα φέρονται να έλαβαν χώρα στις αρχές του μήνα, υπάρχει έντονος προβληματισμός και σκεπτικισμός για τις συνέπειες που είχε όλο αυτό στο νησί. Την Πέμπτη το πρωί σε γνωστό παραθαλάσσιο beach bar της Πάρου όπου συχνάζουν οικογένειες με ηχηρά επίθετα, η εικόνα με τους ελάχιστους θαμώνες ήταν αποκαρδιωτική, αφού μόλις δέκα σετ με ομπρέλες είχαν κόσμο.
Δείγμα και αυτό λένε πολλοί του τι συνέβη στο νησί-όχι μόνο στο δικό τους-με αυτή την ιστορία η οποία είχε και δύο μεγάλα πάρτι σε βίλες.
Αυτά έλαβαν χώρα με καλεσμένους διακόσια άτομα και είναι άγνωστο από ποιους διοργανώθηκαν, όμως το γλέντι και η διασκέδαση κράτησαν μέχρι το πρωί, μαζί με τον συγχρωτισμό.
Εκεί όπως λένε Παριανοί έγινε ο κακός χαμός, αφού νεαροί και νεαρές ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, ότι δηλαδή συνέβαινε και σε δύο γνωστά κλαμπ του νησιού που διασκέδαζαν μαζί με τις παρέες τους.
Μαζί τους «διασκέδαζε» σε πολυπληθείς παρέες που γέλαγαν και λικνίζονταν, ο κορωνοϊός, που λίγα 24ωρα μετά, τους χόρεψε στον δικό του «χορό».
Πηγή: protothema.gr