Μετά και το χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι στόχος όλων είναι η αποφυγή ενός lockdown.
Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών καθώς καταγράφει περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις κάθε ημέρα. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται μέτρα, τα οποία να επιτρέπουν την ομαλή συνέχιση της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής αλλά που να επιδρούν στις εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και αποκάλυψε ότι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 900 τα κρούσματα κορονοϊού και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι.
«Ήδη στο κέντρο της Αθήνας υπάρχου μονάδες του Υπουργείου Υγείας που κάνουν ελέγχους σε πολίτες και ευάλωτες ομάδες» τόνισε ο κ. Κικίλιας σχετικά με την προσπάθεια της Πολιτείας να έχει πλήρη εικόνα από την εξάπλωση του κορονοϊού στην πρωτεύουσα.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η επόμενη ημέρα έχει να κάνει και με τα ξενοδοχεία καραντίνας» προκειμένου να προστατευθούν επί 14 ημέρες οι πολίτες χωρίς ή με λίγα συμπτώματα.
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για χρήση ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα είναι η καθολική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η εφαρμογή του sms για τις μετακινήσεις για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, αλλά και το ενδεχόμενο τοπικών περιορισμών σε συγκεκριμένες επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας. Όπως έχουν δηλώσει λοιμωξιολόγοι την περασμένη εβδομάδα εξετάζεται ο τρόπος που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ένα τέτοιου είδους τοπικό lockdown. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms αλλά και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.