Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2020, ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης σε ηλικία 75 ετών, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, στο οποίο εισήχθη τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας προβλήματα στην αναπνοή.

Ο Τάσος Κυριακίδης, σύμφωνα με το efxinospontos.gr, έδωσε σύντομη μάχη, έχοντας προσβληθεί από τον κορωναϊό, και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, παρουσίασε βαριά πνευμονία και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες νοσηλεύθηκε σε μονάδα εκτός ΜΕΘ, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η εξόδιος ακολουθία του Τάσου Κυριακίδη θα γίνει από τα Νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στον ειδικό χώρο όπου υπάρχει για τους ασθενείς του Κορωναϊού, με όλα τα μέτρα προστασία για την πανδημία και τη συμμετοχή μόνο εννέα ατόμων, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει οριστεί.

Ο Τάσος Κυριακίδης, ήταν η ψυχή των εκδόσεων Αδελφών Κυριακίδη, έχοντας εκδώσει χιλιάδες βιβλία πανεπιστημιακού περιεχομένου, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην έκδοση βιβλίων για τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό.

Η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site efxinospontos.gr εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Τάσου Κυριακίδη, στα παιδιά του Δέσποινα και Παύλο, άξιους συνεχιστές του εκδοτικού του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, τίμησε τον Τάσο Κυριακίδη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2020, για το έργο του οποίου μίλησε ο Νίκος Π. Τερζής, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικό του Τάσου Κυριακίδη

Ο Τάσος Κυριακίδης γεννήθηκε στο Περίβλεπτο Δράμας το 1945, από γονείς πρόσφυγες της Αργυρούπολης του Πόντου και από τα παιδικά του χρόνια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Γ ́ Γυμνάσιο (Λύκειο) Αρρένων Θεσσαλονίκης και τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Εταίρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, μέλος της “Επιτροπής Ποντιακών Μελετών” μέλος της “Παναγίας Σουμελά”, μέλος της “Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών”, καθώς και άλλων πνευματικών και κοινωνικών φορέων. Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικητικών συμβουλίων ποντιακών συλλόγων και οργανισμών, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκδοτών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου. Είναι επίσης επίτιμο μέλος της Παμμακεδονικής Καναδά, του Φιλολογικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων και της Ευξείνου Λέσχης Καστοριάς. Διατέλεσε μέλος της Εφορίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Τον Αύγουστο του 2005, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε τον τίτλο του Άρχοντος Καστρινσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου “για την μεγάλη προσφορά του εις τα γράμματα και τας επιστήμας, ιδία δε εις την διερεύνησιν της ιστορίας της ιδιαιτέρας των προγόνων του πατρίδος και δια τας πολυτίμους υπηρεσίας τας οποίας φιλευσεβώς και φιλογενώς προσέφερε εις το καθ’ ημάς Οικουμενικόν Πατριαρχείον…”.

Στα ενδιαφέροντα του προέχουσα θέση είχε η μελέτη της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, οι δε συλλογές του από χαρακτικά ξένων ταξιδιωτών στις ελληνικές περιοχές, αλύτρωτες και ελεύθερες (17ος αι. και εξ.) και νομίσματα του Πόντου από τα Αρχαία και τα Βυζαντινά χρόνια θεωρούνται από τις αξιολογότερες.


πηγή: efxinospontos.gr

Νεότερη Παλαιότερη