Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλονίκη λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο η κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Οι θλιβερές εικόνες των σφραγισμένων φέρετρων που οδηγούνται στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στα νεκροταφεία είναι πλέον καθημερινές και φυσικά πολλαπλάσιες σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, όταν ήταν και πολύ μικρότερος ο αριθμός των ανθρώπων που έχαναν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Καθημερινά έχουμε κατά μέσο όρο έξι ταφές ανθρώπων που πέθαναν από COVID. Είχαμε στο μάξιμουμ οχτώ και στο μίνιμουμ τέσσερις. Έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν οριοθετήσαμε την περιοχή και ανοίξαμε τους πρώτους 50 τάφους.

Εκείνο το διάστημα είχαμε λίγους νεκρούς και όχι κάθε μέρα», είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Η αύξηση των θανάτων το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλη, γεγονός που έχει οδηγήσει τους υπαλλήλους του δήμου να ανοίγουν συνεχώς νέους τάφους.

«Μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη περίπου 50 τάφοι είχαν καταληφθεί.

Σήμερα φτάσαμε τους 83 κι έχουμε άλλους 30 άμεσα διαθέσιμους. Τα περιθώρια στον συγκεκριμένο χώρο είναι για 250 τάφους, που ελπίζουμε να μην τους χρειαστούμε», ανέφερε ο κ. Αβαρλής.

Ο αντιδήμαρχος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για δημότες Θεσσαλονίκης, αλλά και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, καθώς στα νεκροταφεία της μητροπολιτικής ενότητας δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα ξεχωριστοί χώροι ταφής για να ενταφιάζονται οι νεκροί από COVID, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι σωροί τοποθετούνται σε ειδικές σακούλες μέσα στα φέρετρα που είναι σφραγισμένα και τυλιγμένα με διπλή σειρά νάιλον, ενώ θα πρέπει να μείνουν θαμμένοι δέκα χρόνια.

Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, παρότι τα πρωτόκολλα τηρούνται αυστηρά, οι εργαζόμενοι στα κοιμητήρια φοράνε την ειδική φόρμα κατά τη διαδικασία του ενταφιασμού.


Πηγή: Voria

Νεότερη Παλαιότερη