Εκρηκτική ήταν η άνοδος της χρήσης των mobile apps την χρονιά που μας πέρασε δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού και της στροφής των καταναλωτών στις οθόνες των smartphones τους για να ικανοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους. Αυτό αποδεικνύει και η ετήσια έκθεση της App Annie, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος που δαπανήθηκε σε android εφαρμογές αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2019 φτάνοντας τα 3,3 τρισ. ώρες παγκοσμίως.
Παρότι μάλιστα σχεδόν όλες οι κατηγορίες εφαρμογών είδαν την χρήση τους να αυξάνει οι μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς ήταν οι εφαρμογές που χρησιμοποίησαν οι επιχειρήσεις στις οποίες η αύξηση λόγω της τηλεργασίας ξεπέρασε το 200%.
Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγονται όπως ήταν αναμενόμενο, και οι εφαρμογές ψυχαγωγίας εκ των οποίων οι εφαρμογές gaming κατέγραψαν αύξηση 35% ενώ οι εφαρμογές video streaming κατέγραψαν αύξηση χρήσης κατά 40%.
Ακόμα και τα ήδη δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα καθώς και οι εφαρμογές άμεσης επικοινωνίας κινήθηκαν ανοδικά κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ άνοδο της τάξης του 25% σημείωσαν τόσο οι εφαρμογές online αγορών όσο και οι χρηματοπιστωτικές εφαρμογές.
Αυξημένες κατά 25% ήταν και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως σε App Store και Google Play, φτάνοντας το 2020 τα 112 δισ. δολάρια, με τις λήψεις εφαρμογών για κινητά να ανέρχονται στα 130 δισ. σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.
Η «χρυσή» δεκάδα των εφαρμογών με τα περισσότερα downloads το 2020
Όσο για τους μεγάλους νικητές των εφαρμογών την μερίδα του λέοντος από άποψη downloads κέρδισε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, Tik Tok. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε Facebook ακολουθούμενο από το WhatsApp και το Zoom Cloud Meetings, το οποίο ανέβηκε μέσα σε μια χρονιά 219 θέσεις στη λίστα, αποτελώντας την εφαρμογή με την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε το Instagram.
Την χρυσή δεκάδα από άποψη αριθμού λήψεων συμπλήρωσαν το Facebook Messenger, το Google Meet - που έκανε το ντεμπούτο του στην εν λόγω κατάταξη - το Snapchat, το Telegram και το Likee.
«Πεδίον δόξης λαμπρό» οι εφαρμογές που βοηθούν την εργασία από απόσταση
Παρότι η αύξηση του χρόνου που δαπάνησαν οι άνθρωποι παγκοσμίως σε εφαρμογές θεωρείτο δεδομένη, τα στατιστικά της χρονιάς που έφυγε έφεραν σε πρώτο πλάνο τις εφαρμογές που βοηθούν την τηλεργασία, υπογραμμίζοντας την μεγάλη στροφή που συντελείται στον εργασιακό τομέα η οποία βασίζεται στις κινητές συσκευές για την εκτέλεση του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών.
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα της App Annie η εν λόγω άνοδος αυτού του τύπου των εφαρμογών θα συνεχιστεί όλο το 2021 αφού μέχρι την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας ή ακόμα και μετά από αυτή, πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως που θα προτιμήσουν την εργασία από απόσταση.
Πέρα από το άλμα των επιχειρηματικών εφαρμογών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρωτοκαθεδρία του Tik Tok, το μοντέλο του οποίου συνδυάζει την επικοινωνία, την κοινωνική δικτύωση και την ψυχαγωγία μέσω συνεχούς ροής σύντομων βίντεο και αποδεικνύεται ανίκητο παρά το «ζοφερό» μέλλον που αναμένεται να έχει στις ΗΠΑ.
Όσο για την νέα χρονιά, σύμφωνα με την Αpp Annie, βασικό ρόλο θα παίξουν οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίες θα επιβάλλουν στους δημιουργούς εφαρμογών έναν συνδυασμό επιχειρηματικών στρατηγικών. «Το 2020 κατέστησε σαφές ότι οι οι εφαρμογές και τα παιχνίδια για κινητά βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής μας ακόμα και όταν μένουμε στο σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bertrand Salord, Global VP Marketing της App Annie. «Για να κερδίσουν ωστόσο την κούρσα των smartphones, οι δημιουργοί apps χρειάζονται περισσότερο από ποτέ να βελτιώσουν τις Mobile επιδόσεις τους βάσει των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά».
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr