Η διάσημη γαλλική τάρτα Tarte Tatin
Υλικά
Για τα μήλα
200γρ. ζάχαρη
45γρ. βούτυρο
6-8 μεσαία κόκκινα μήλα
1 στικ κανέλας
3 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
Για τη βάση της μηλόπιτας
250γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο
100γρ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Για τη βάση της μηλόπιτας: Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι, το βούτυρο απαραίτητα παγωμένο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι και τρίβετε με τα δάχτυλα να ενσωματωθούν. Ρίχνετε τα αβγά και ζυμώνετε καλά. Σχηματίζετε μία μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά για 2 – 3 λεπτά ώστε να κάψει αρκετά. Προσθέτετε στο κέντρο του τηγανιού μια μικρή ποσότητα της ζάχαρης και την αφήνετε να λιώσει και συνεχίζετε πασπαλίζοντας κάθε φορά και περισσότερη. Αν δείτε ότι λιώνει πολύ γρήγορα αποσύρετε από την φωτιά προσωρινά. (Με αυτό τον τρόπο ρίχνετε την θερμοκρασία και δεν καίγεται η ζάχαρη). Προσθέτετε την υπόλοιπη ποσότητα χωρίς να ανακατέψετε με κάποιο κουτάλι ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, απλά περιστρέφοντας το τηγάνι.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει και ομογενοποιηθεί με τη ζάχαρη, ρίχνετε τα μήλα, την κανέλα και τον γλυκάνισο. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και μαγειρεύετε για περίπου 20 λεπτά γυρίζοντάς τα στα 10 λεπτά και από την άλλη πλευρά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα.
Στρώνετε κυκλικά τα μήλα στη βάση ενός στρογγυλού ταψιού ή πυρέξ. Περιχύνετε από πάνω τη σάλτσα που έχει περισσέψει στο τηγάνι αφαιρώντας το στικ της κανέλας και τον γλυκάνισο.
Αλευρώνετε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος του σκεύους που έχετε βάλει τα μήλα. Τοποθετείτε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και με ένα πιρούνι σπρώχνετε τις άκρες προς τα μέσα.
Ψήνετε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά, αναποδογυρίζετε με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα και σερβίρετε ζεστή με παγωτό.
Πηγή: olivemagazine.gr