Όσπρια με κρέας. Συνδυασμός τούρμπο. Συνδυασμός που ίσως κάνει και τους πιο δύσπιστους στα ταπεινά όσπρια να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκίτσα. Χειμωνιάτικο πιάτο με ιδιαίτερη παραλλαγή για το χοιρινό και τις φακές.
Η πρωτοτυπία του θα εντυπωσιάσει και η γεύση σας θα απογειωθεί!
Υλικά για 2 άτομα
600gr χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι)
500gr φακές
1 φύλλο δάφνης
1,5lt ζωμός κότας
300ml λευκό κρασί
1 καρότο καθαρισμένο, ολόκληρο
1 πράσο μέτριο πλυμένο, ολόκληρο
1 κρεμμύδι μέτριο καθαρισμένο, ολόκληρο και χαραγμένο ελαφρά σε σταυρό από τη μια πλευρά του
Το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού
20gr μαϊντανό ψιλοκομμένο
50ml ελαιόλαδο
20gr μουστάρδα
150gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε το ψαρονέφρι σε τέσσερα κομμάτια.
Τα τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο μεμβράνες και τα χτυπάτε ελαφρά για να λεπτύνουν και να ανοίξουν.
Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το αλεύρι.
Κρατάτε 300ml από το ζωμό και ζεσταίνετε τον υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης, το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο.
Βράζετε σε αυτόν τις φακές για 15-20 λεπτά.
Αφαιρείτε τα λαχανικά, τις στραγγίζετε και τις διατηρείτε ζεστές.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το ψαρονέφρι και από τις δυο πλευρές.
Βγάζετε το ψαρονέφρι από το τηγάνι και ρίχνετε το κρασί, το ζωμό, που κρατήσατε, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Μόλις ο όγκος του ζωμού μειωθεί στο μισό, ρίχνετε το ψαρονέφρι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά.
Σερβίρετε τοποθετώντας το ψαρονέφρι πάνω από τις φακές, περιχύνετε με την σάλτσα που έμεινε στο τηγάνι και πασπαλίζετε με το μαϊντανό.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Πηγή:panagiotismoutsopoulos.blogspot.com
Ακολουθήστε το Salonika Plus στο twitter.com