Τα «πράσινα διαβατήρια» θα χορηγούνται σε όσους έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί και μόνο με αυτά θα μπορεί κανείς να κυκλοφορεί Η στατιστική των θανάτων πάντως ,παραμένει χωρίς διαφορές..
Κι ενώ η Ευρώπη αμφιταλαντεύεται ακόμη για την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια προς το εξωτερικό το Ισραήλ έχει εφαρμόσει ήδη τα «πράσινα διαβατήρια» για την είσοδο σε συγκεκριμένα μέρη και δραστηριότητες.
Το Ισραήλ είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει καταφέρει να εμβολιάσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της σε μια προσπάθεια να επιστρέψεις στην καθημερινότητα της.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα «πράσινο διαβατήριο».
Ποιές δραστηριότητες απαιτούν «πράσινο διαβατήριο»
Στο πλαίσιο του προγράμματος, όσοι διαθέτουν το "πράσινο διαβατήριο" θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, θέατρα, ξενοδοχεία, συναυλίες και τους θρησκευτικούς χώρους οι οποίοι θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.
«Δίνουμε μια τεράστια γραμμή σε όσους έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Yuli Edelstein.
"Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να επιστρέψουμε σε μια σχεδόν φυσιολογική ζωή" τόνισε υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα υπάρχουν χώροι εργασίας που θα απαιτούν είτε τον εμβολιασμό του προσωπικού τους ή να υποβάλλονται σε τεστ κοραναϊού κάθε 48 ώρες.
Το πράσινο διαβατήριο χορηγείται σε όσους έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχει επέλθει μια εβδομάδα και στους 740.000 ανθρώπους που έχουν νοσήσει και δεν χρειάζονται εμβόλιο.
Δίνεται μέσω πλατφόρμας κινητών
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα μέσω της εφαρμογής smartphone όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει το δικό του πράσινο διαβατήριο.
Η πλατφόρμα ζητά προσωπικά στοιχεία, όπως τον προσωπικό αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό διαβατηρίου, τον αριθμό τηλεφώνου και την ημερομηνία γέννησης.
Εναλλακτικά προμηθεύονται τα διαβατήρια καλώντας σε ένα ειδικό 4ψηφιο νούμερο.
Με τον τρόπο αυτό σε λίγους μήνες κανένας στο Ισραήλ δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι και να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς το πράσινο διαβατήριο.
Τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι οι θάνατοι από κορωνοιό δεν άλλαξαν…την στατιστική των νεκρών πριν και μετά.
Ο κορωνοιός δεν αύξησηε τους ετήσιους θανάτους, αυτό είναι το συμπέρασμα με βάση τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ισραήλ.
Το στοιχείο αυτό έρχεται να αποδείξει ότι ο Covid 19 μπορεί να προκαλεί θανάτους αλλά τελικά δεν αλλάζει την στατιστική για τους νεκρούς σε μια χώρα.
Στο Ισραήλ ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια Covid 19 ξεπέρασε τα 5.526, με τα περισσότερα θύματα (87%) ηλικίας 65 ετών και άνω.
Η εμφάνιση του ιού στο Ισραήλ συνοδεύτηκε από έντονη συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υπήρχαν εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι ήταν «μια απλή γρίπη».
Ταυτόχρονα υπήρχαν επαγγελματίες στο Υπουργείο Υγείας που υποστήριξαν ότι ήταν μια επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια.
Μια αξιολόγηση των δεδομένων για τη θνησιμότητα στο Ισραήλ σχεδόν ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας παρέχει μια απάντηση, αν και μερική, σε αυτό το σύνθετο παζλ.
Τα στοιχεία θνησιμότητας για το 2020 δείχνουν ότι 48,6 χιλιάδες άνθρωποι στο Ισραήλ πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους από όλλες τις ασθένειες.
Ο αριθμός των θανάτων το 2020 είναι σχετικά υψηλός στο Ισραήλ, σε σύγκριση με τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια αλλά όχι ουσιαστικά διαφοροποιημένος.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, το ποσοστό θνησιμότητας (ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού) πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.
Το 2020, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 5.300 άτομα για κάθε εκατομμύριο κατοίκους, σε σύγκριση με περίπου 5.100 θανάτους κατά μέσο όρο για τα έτη 2016-2019 (κατά τη διάρκεια του οποίου το ποσοστό κυμαινόταν από 5.010 έως 5.150) και προφανώς το 2016 και 2019 δεν υπήρχε κορωνοιός.
Με άλλα λόγια, το 2020, η υπερβολική θνησιμότητα (ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με αυτό που θα περίμενε κανείς να δει υπό κανονικές συνθήκες) ήταν περίπου 1.700 άτομα.
Το μεγαλύτερο μέρος της υπερβολικής θνησιμότητας βρίσκεται μεταξύ των ηλικιωμένων.
Η εξέταση του αριθμού των θανάτων από τον κορωνοϊό (από τις 2 Φεβρουαρίου 2021) σύμφωνα με την τοποθεσία, δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός, 698, καταγράφηκε στην Ιερουσαλήμ.
Οι επόμενες πόλεις, σε φθίνουσα σειρά, είναι το Τελ Αβίβ (252), η Χάιφα (200) και η Μπνεϊ Μπρακ (185).
Έτσι προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ και στο Bnei Brak.
Η Bnei Brak είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη στο Ισραήλ, αλλά κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε πόλη είναι διαφορετικό, και συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, πρέπει να εξεταστεί το ποσοστό θανάτων - δηλαδή ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που διαμένουν σε κάθε πόλη που είναι 65 ετών και άνω.
Μια προσεκτική ματιά στο ποσοστό των θανάτων αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου στο Ισραήλ είναι: Ein Mahil (33 θάνατοι για κάθε 1.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω). Modi'in Ilit (24); Γιάρκα (23) Umm Al-Fahm (18) και Tamra (17).
Οι επόμενες δέκα περιοχές της λίστας, κατά φθίνουσα σειρά, είναι επίσης αραβικές πόλεις ή κωμοπόλεις, εκτός από την πόλη Bnei Brak.
Φαίνεται ότι οι τοποθεσίες όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων είναι κυρίως Αραβόφωνες, καθώς και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις υπερ-Ορθόδοξων εβραίων στο Ισραήλ - Bnei Brak και Modi'in Ilit.
Στην Ιερουσαλήμ, οκτώ άτομα πέθαναν για κάθε χίλια άτομα άνω των 65 ετών.
greece-salonikia
Ακολουθήστε το Salonika Plus στο twitter.com