Αυτή η συνταγή θα κάνει το σπίτι να μυρίσει πολίτικη κουζίνα. Για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων και όσους αναζητούν παραδοσιακές ανατολίτικες συνταγές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να δηλώσει κανείς πως το λαχματζούν είναι για την ανατολή ό,τι η πίτσα για τη δύση. Κιμάς πάνω σε λεπτή ζύμη με απολαυστικά μπαχαρικά και όλα τα καρυκεύματα που έχουμε συνηθίσει από τις πολίτικες γεύσεις.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Στη συνταγή παρακάτω θα δείτε πώς να φτιάχνετε και τη ζύμη για τα λαχματζούν. Ωστόσο, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμη ζύμη για πίτσα, να την ανοίξετε όσο πιο λεπτή μπορείτε και να ετοιμάσετε τη συνταγή.

Η ανάμειξη μοσχαρίσιου με αρνίσιο κιμά συμβάλλει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα του λαχματζούν. Και εδώ βέβαια μπορείτε να παραλείψετε το αρνίσιο κρέας, καθώς σε πολλούς εκεί έξω δεν τους αρέσει η μυρωδιά του.

Υλικά

Για τη ζύμη:

Ενα φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

Μία πρέζα ζάχαρη

Μία πρέζα αλάτι

40 ml λάδι

Για τον κιμά: 400 γρ. κιμάς (μισός-μισός μοσχαρίσιος με αρνίσιο)

Ενα μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

300 γρ. ντοματάκια πομοντόρο κονσέρβα, ψιλοκομμένα

Μία κουταλιά πελτέ ντομάτας

Μία πρέζα καπνιστή πάπρικα

Μία πρέζα κύμινο σε σκόνη

Κανέλα στη μύτη του κουταλιού

Μία κουταλιά καυτερό μπούκοβο

Μία σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Λίγο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ωμό

Μία μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη, ωμή, για το σερβίρισμα

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη με το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με το χέρι, συμπληρώνοντας το ελαιόλαδο, ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6-7 μέρη, πλάθουμε σε μπαλάκια και αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα να φουσκώσουν άλλη μια φορά.

Στο μεταξύ, βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα.

Καίμε τον πελτέ στον πάτο του σκεύους και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Πασπαλίζουμε με το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο και την κανέλα.

Προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη και αφήνουμε τα υγρά της να εξατμιστούν για 10-15 λεπτά.

Παίρνουμε ένα-ένα τα ζυμαράκια και τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τηγανάκι και περνάμε για μισό λεπτό τα ζυμαράκια από κάθε πλευρά να σταθούν.

Στρώνουμε τον κιμά πάνω στη ζύμη και σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά στο δυνατό του γκριλ.

Σερβίρουμε με κρεμμύδι, ντομάτα και φρέσκο μαϊντανό.


Πηγή:enanews.gr


Ακολουθήστε το Salonika Plus στο twitter.com

Νεότερη Παλαιότερη