Ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε την αγαπημένη μας πατάτα.

Όχι τηγανητή, ούτε φούρνου, ούτε σαν πουρέ, αλλά σαν τάρτα χωρίς βάση. Το μπέικον και το σκόρδο, που γευστικά ταιριάζούν πολύ με την πατάτα, θα απογειώσουν τη συνταγή!

Υλικά

Υλικά για 1 μικρή στρογγυλή φόρμα του κέικ

120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο

30 γρ. βούτυρο

300 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες

4 κοφτές κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Διαδικασία

Σε τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον με το βούτυρο και μόλις αρχίσει να ψήνεται, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα.

Στο μεταξύ, σε μπολ κόβουμε τις πατάτες στο μαντολίνο, σε πάχος 1-2 χιλ. Προσθέτουμε το αλάτι, την πάπρικα και το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε τη βάση μιας φόρμας του κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στρώνουμε τις πατάτες μέχρι να γεμίσει η φόρμα έως την επιφάνεια και καλύπτουμε με δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα και 30'. Θα πρέπει η πατάτα να τρυπιέται άνετα χωρίς αντίσταση μέχρι κάτω με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι.

Στα τελευταία 10' αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, για να πάρει η τάρτα ένα ελαφρύ χρώμα από πάνω.

Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Με μια σπάτουλα πατάμε απαλά την επιφάνεια προς τα κάτω μέχρι να γίνει ένα συμπαγές σώμα μέσα στη φόρμα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.

Λίγο πριν από το σερβίρισμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο και με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε την πατάτα από τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και κόβουμε σε μερίδες. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί με το βούτυρο, με την κάτω πλευρά τους προς τα πάνω, και ψήνουμε για 10'-12'.

Tips

Θα χρειαστείτε μαντολίνο, γιατί οι φέτες της πατάτας πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτές.


Πηγή: olivemagazine.gr



Ακολουθήστε το Salonika Plus στο twitter.com

Νεότερη Παλαιότερη