Ένα από τα πιο διάσημα γλυκίσματα των Δωδεκανήσων είναι το πουγκί Πάτμου. Ένα κέρασμα τόσο δημοφιλές που δε λείπει από μεγάλες γιορτές, γάμους ή βαπτίσεις.
Ο υπεύθυνος του Αρτοποιείου ΚΟΥΜΑΝΗΣ στην Σκάλα της Πάτμου κ. Γιώργος Στούκας, μας παρουσιάζει τη συνταγή για το διάσημο αυτό γλυκό.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το πουγκί είναι:
1 λίτρο Σπορέλαιο750 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
4 κιλά μαλακό αλεύρι
Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
Περίπου 1,5 λίτρο νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να πετύχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Υλικά για τη γέμιση:
2 κιλά μαύρο αμύγδαλο κομμένο στο μπλέντερ
2 κιλά καρυδόψιχα κομμένη στο μπλέντερ
500 γραμμάρια φρυγανιά
30 γραμμάρια μοσχοκάρυδο
30 γραμμάρια κανέλα
0,5 λίτρου ανθόνερο Πάτμου
Για το σιρόπι:
4 κιλά ζάχαρη2,5 λίτρα νερό
1,5 κιλό μέλι θυμάρι
Επί το έργον:
Βράζουμε το σιρόπι και όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε όλα τα υλικά γέμισης μέσα και το αφήνουμε να βράσει λίγο και να δέσει. Την επόμενη μέρα ανοίγουμε το ζυμάρι και γεμίζουμε με το κουτάλι σε σχήμα πουγκί. Με ένα πηρούνι κεντάμε την έξω πλευρά. Στην συνέχεια, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο λάδι και όταν είναι έτοιμο τηγανίζουμε τα πουγκιά. Ετοιμάζουμε ένα επιπλέον σιρόπι παρόμοιο με το πρώτο και όταν κρυώσουν τα πουγκιά τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι.
dogma.gr