Την πλήρη εγκατάλειψη και υποβάθμιση των λουτρών Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης και του περιβάλλοντα χώρου των πεντακοσίων (500) στρεμμάτων επέλεξε να αναδείξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας κατά την παρουσίαση του δημοσίου απολογισμού δράσης του Πανελληνίου Συλλόγου για το 2020.

Για το λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου πραγματοποίησε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση την Κυριακή 11-04-20210 για την παρουσίαση (μέσω ανοιχτής τηλεδιασκέψης) του απολογισμού δράσης του  Πανελληνίου Συλλόγου για το 2020 και ταυτόχρονα την ανάδειξη της εγκατάλειψης των λουτρών της Θέρμης από το δήμο Θεσσαλονίκης. Τον απολογισμό παρουσίασε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του γραφείου τύπου Αχιλλέας Μεταλούλης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης, πραγματοποίησε ένα σύντομο απολογισμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή της λουτρόπολης, όπου εξαιτίας της εγκατάλειψης της από το δήμο Θεσσαλονίκης εμφανίζει μία άσχημη εικόνα, με εγκαταλελειμμένες υποδομές, ακούρευτα χόρτα κ.α. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στο χώρο φιλοξενούνται υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ καθημερινά, και κυρίως τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται το χώρο, ως διέξοδο στα περιοριστικά μέτρα λόγο της πανδημίας, εκατοντάδες άτομα.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέλυσε στη συνέχεια τις προτάσεις του συνεργάτη του Πανελληνίου Συλλόγου στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, με έδρα τα  Καμένα Βούρλα, Δημήτρη Μακρυνίτσα, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Επεξεργάστηκε, επίσης, την ανταλλαγή των επιστολών του Πανελληνίου Συλλόγου με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο (ESPA) σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωναίου και τις προτάσεις σχετικά με την διάθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός πακέτου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του τουρισμού,

Συζήτησε και αποφάσισε την έκφραση δημοσίας ευχαριστίας προς την επιχείρηση «Αφοί Κουμπατσάρη Α.Ε.» για τη στήριξη των δράσεων του Πανελληνίου Συλλόγου.

Ανέλυσε διαφορά δημοσιεύματα σχετικά με τις ιαματικές πηγές, όπως για τα λουτρά Λαγκαδά, του δήμου Αμφιλοχίας, της Τραϊνούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε, την ικανοποίησή του για την αναγνώριση «ως ιαματικών» των φυσικών πόρων: της δημοτικής πηγής «Ιπποκράτης» στην Πολιχνίτο του δήμου Δυτικής Λέσβου, του «νερό Λίμνης Βουλιαγμένης», του «νερό από πηγάδι οικισμού Θερμών» Καλύμνου, του «νερό από γεώτρηση του δημαρχείου Μώλου» της Φθιώτιδας, και του «πηγή Τεμένια -Τζανουδιάνα» του δήμου Καντάνου -Σελίνου των Χανίων.

Τόνισε τέλος, την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού για την απόσυρση του σχεδίου νόμου που εκπονούσε και τη συζήτηση από μηδενική βάση, στα σημεία που συνάντησαν την καθολική αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ιδιαίτερα ως προς τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας για την διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επεφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστη Αναστασιάδη προσφέροντάς του να σβήσει μια τούρτα για τα γενέθλιά του.

Νεότερη Παλαιότερη