Περισσότεροι από 110 μαθητές της Γ΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης θα ξεναγηθούν, την Τρίτη 20 και την Πέμπτη 22 Απριλίου, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Σπύρο Λαζαρίδη, με την υποστήριξη του δήμου Παύλου Μελά.

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν τμηματικά, κατά τις διδακτικές ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, με όλα τα γενικά και ειδικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, σταθερές ομάδες μαθητών στις δραστηριότητες).

Το πρώην στρατόπεδο και οι ξεναγήσεις του Σπύρου Λαζαρίδη

Με τη σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου στον δήμο Παύλου Μελά κατά χρήση, «ο δήμος και η τοπική κοινωνία βγαίνουν στο προσκήνιο και καλούνται να αναμετρηθούν με το παρελθόν και το μέλλον», και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, κέντρο ιστορικής μνήμης και πυλώνας πολιτισμού, διασυνδέει την εκπαιδευτική κοινότητα με τις εξελίξεις και την προοπτική της επόμενης ημέρας.

Τα οδοιπορικά-ξεναγήσεις του φθινοπώρου του 2019 στους τόπους ιστορικής μνήμης με τον Σπύρο Λαζαρίδη και περισσότερους από 200 συνοδοιπόρους του, κατοίκους του δήμου και επισκέπτες, αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία ιστορικής διαδρομής στο χώρο που οδεύει προς τη μεταμόρφωσή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Η ιχνηλασία με τον ερευνητή της ιστορίας της δυτικής Θεσσαλονίκης που ανέδειξε τη σπουδαιότητα του πρώην στρατοπέδου είχε συνοδευτεί από θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση, τραγούδι.

Η πανδημία απλώς ανέβαλε την αυτονόητη συνέχεια αυτών των πολύτιμων δράσεων και τώρα δίνεται η ευκαιρία στη νεότερη γενιά, στους μαθητές, συνδυαστικά με πεζοπορία και άσκηση, να ακούσουν ιστορίες και να μάθουν για τη δυτική Θεσσαλονίκη και το στρατόπεδο, από τον αξιόπιστο αφηγητή Σπύρο Λαζαρίδη. Τέτοιες εμπειρίες ενισχύουν την κοινωνική μνήμη, διδάσκουν και, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, ενθαρρύνουν τη σύγχρονη συλλογική φαντασία και δημιουργικότητα.

Οι ξεναγήσεις της ερχόμενης εβδομάδας προγραμματίστηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του εκπαιδευτικού, καθηγητή Φυσικής Αγωγής του συγκεκριμένου σχολείου και δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Δεληγιάννη και της Διεύθυνσης του 1ου ΓΕΛ, στην κατεύθυνση της δημιουργικής μάθησης και της διαδραστικής σχεδίασης του μαθήματος.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ θα βαδίσουν δίπλα στα ιστορικά κτήρια Α2 και Α3 που θα στεγάσουν μουσεία και στον υπαίθριο χώρο της πλατείας (εσωτερική αυλή των κτηρίων στρατωνισμού). Πρόκειται για μια περιοχή με ιστορία 110 χρόνων, η αξιοποίηση της οποίας θα συμβάλει στη δημιουργία του πολιτισμικού τοπίου του Μητροπολιτικού Πάρκου.


Το ιστορικό ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης

Το 1ο Λύκειο Σταυρούπολης συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο, στις εγκαταστάσεις της οδού Πεσόντων Ηρώων, πάνω στην οδό Λαγκαδά, ως διάδοχα του ιστορικού ΣΤ΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τη λειτουργία του -το 1937- αρχικά ως δεύτερο προγυμνάσιο Θεσσαλονίκης και από την περίοδο 1939-1940 με το καθιερωμένο όνομα. Από το σχολικό έτος 1964-1965 εγκαταστάθηκε στη Σταυρούπολη.

Το ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης είναι σημείο αναφοράς χιλιάδων ανθρώπων της Θεσσαλονίκης και κυρίως των Δυτικών συνοικιών. Στα δύσκολα χρόνια, τις δεκαετίες του 40, 50, 60 και 70 ήταν ο χώρος μόρφωσης της νεολαίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Δεκάδες προσωπικότητες είναι απόφοιτοι του ιστορικού Γυμνασίου. Χιλιάδες άνθρωποι δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας στα έξι χρόνια των μαθητικών τους χρόνων, που διατηρήθηκαν μέχρι τέλους. Ακολούθησαν ατέλειωτες συναντήσεις συμμαθητών, μετά την αποφοίτηση, μέχρι και τις μέρες μας, από όλες τις γενιές που πέρασαν από τα θρανία του ΣΤ΄ Γυμνασίου Αρρένων αλλά και από τα διάδοχα σχολεία.

Το σχολείο γειτνιάζει με το Δημαρχείο Παύλου Μελά και βρίσκεται απέναντι από τη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και την περιοχή όπου αναπτύσσεται το εμβληματικό επίμηκες κτήριο Α2.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και συνολικά η Δημοτική Αρχή αγκαλιάζουν τις δράσεις που αναδεικνύουν την πολύπτυχη ιστορική αξία του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και ενδυναμώνουν τους συνδετικούς αρμούς ανάμεσα στην κοινωνία και τη σημαντική αυτή παρέμβαση στον αστικό ιστό του τόπου μας.
Νεότερη Παλαιότερη