Όταν αναφερόμαστεστη «ναυαρχίδα» της παραγωγής και στο πιο μεγάλο καμάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τότε μιλάμε για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)!

Το 1955, κάποιοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Νάξου θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους τυρί, καθώς η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν γρήγορα και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν.Συγκέντρωσαν, έτσι, το γάλα τους και η «Ένωση» τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι προέκυψε η Γραβιέρα Νάξου!

Μάλιστα, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε την προτίμηση του καταναλωτικού κοινούκαι η παραγωγή του μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου προχώρησε (1996) στην πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).



Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι σκληρό τυρί, με υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωμα, γλυκιά, λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση κι εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα προϊόντα του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων (σ.σ. το άλλο η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κ.λ.π).

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με προσθήκη πυτιάς.Είναι η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο, καθώς, για να παραχθεί ένα κιλό Γραβιέρας, χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα!

Κάθεχρόνο η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει ετησίως περίπου 1.200 τόνους Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. ενώ τυροκομεί το σπουδαίο τούτο τυρί στο σύγχρονο, πιστοποιημένο Τυροκομείοτης χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στη Νάξο και ακολουθώντας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τους κανόνες της παραδοσιακής τυροκόμησηςαποφεύγοντας παράλληλα ρητώς την προσθήκη σκόνης, συντηρητικών, αντιβιοτικών, χρωστικών ουσιών, τη συμπύκνωση και το συμπύκνωμα γάλακτος.

Τέλος, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς. Μερικές από αυτές είναι το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών (2011), το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards (2017, 2020) και τα δύο (2) Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).



Ακολουθεί η διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου!

Το γάλα συλλέγεται στους κατά τόπους ψύκτες και μεταφέρεται, μέσα σε ισόθερμα βυτία μεταφοράς γάλακτος, στο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου αλλά, πριν μπει σε αυτό, υφίσταται ενδελεχείς και εμπεριστατωμένους ελέγχους από τους χημικούς της «Ένωσης».



Αφού ο έλεγχος ολοκληρωθεί, ακολουθεί η προώθηση του γάλακτος στις δεξαμενές συντήρησης και αποθήκευσης. Έπειτα, λαμβάνει χώρα ο καθαρισμός του γάλακτος (για την εν λόγω διαδικασία χρησιμοποιούνται μηχανήματα φυγόκεντρου δύναμης) και η προώθησή του για παστερίωση. Μετά την ολοκλήρωση της παστερίωσης η πρώτη ύλη προωθείται στον τυροπαρασκευαστή – εκεί δημιουργείται το τυρόπηγμα, το οποίο κατόπιν τοποθετείται σε καλούπια ώστε να πάρει σχήμα.



Τα επόμενα βήματα είναι η πρώτη αλλαγή στην τυροτράπεζα και η μεταφορά των καλουπιών στο πιεστήριο για την εξαγωγή της υγρασίας από την τυρομάζα. Ύστερα πραγματοποιείται το φορμάρισμα των τυριών και το «βάπτισμά» τους στην άλμη – αναλόγως του μεγέθους των κεφαλιών των τυριών ποικίλλει και ο αριθμός των ημερών που αυτά «βαπτίζονται» στην άλμη. Σημειωτέον, δε, ότι το μόνο αλάτι που υπάρχει στη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι αυτό που παίρνει το τυρί μόνο του στις βούτες της άλμης.





Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία τα τυριά μεταφέρονται στα ωριμαντήρια, στα οποία και παραμένουν για 72 τουλάχιστον ημέρες υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία πάνω σε ξύλινα ράφια, αποβάλλοντας σταδιακά την υγρασία τους. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιούνται αλλεπάλληλα γυρίσματα.



Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης τα κεφάλια Γραβιέρας πηγαίνουν στο πλυντήριο όπου και πλένονται με χρήση πόσιμου νερού. Ακολουθεί στέγνωμα των τυριών για διάστημα 24 ωρών και προώθησή τους στο συσκευαστήριο. Έπειτα λαμβάνει χώρα συντήρηση των τυριών στους ψυκτικούς θαλάμους της Ε.Α.Σ. Νάξου. Μετά, τα τυριά προωθούνται στην αγορά.



Να ξέρετε ότι: Η Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει την περίφημη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. σε κεφαλές των εννέα (9), τριών (3) και ενός (1) κιλού, καθώς και σε κομμάτια («σφήνες») των 250 γραμμαρίων σταθερού βάρους. Το προϊόν διατίθεται σε μεγάλες αλυσίδες Super Markets.



Νεότερη Παλαιότερη