Ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες που θα εξακολουθήσουν να είναι κρίσιμες στην μεταδοτικότητα του κορωνοϊού εξετάζεται καθημερινά από τους επιτελείς του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην πραγματοποίηση των self test και γι’ αυτό το λόγο σήμερα το απόγευμα κατά την καθιερωμένη σύσκεψη των ειδικών, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος πρόκειται να ανακοινώσει τον τρόπο αλλά και το πότε τα self test θα μπούνε στη ζωή μας.

Η αρχή θα γίνει από τους μαθητές του λυκείου καθώς με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού στις σχολικές αίθουσες μαθητές και καθηγητές αναμένεται να κάνουν τα self test προκειμένου ώστε να κινούνται με σχετική ασφάλεια.

Τα self test θα παραλαμβάνονται για τους μαθητές από τους γονείς τους στα φαρμακεία της γειτονιάς με την επίδειξη φυσικά του αριθμού φορολογικού μητρώου. Αν κάποιοι από τους μαθητές εμφανίζονται θετικοί στον ιό ή οι καθηγητές τους τότε η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι με βάση το πρωτόκολλο που τηρεί ο ΕΟΔΥ. Πως θα γίνεται όμως αυτό γνωστό;

Οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στο σχολείο έγγραφη βεβαίωση των γονιών τους ότι το τεστ έγινε και είναι είτε αρνητικό είτε θετικό. Ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας θα δώσουν στη δημοσιότητα και βίντεο με το οποίο θα παρουσιάζεται βήμα βήμα η διαδικασία χρήσης των Ελ τεστ.

Μετά τους μαθητές και τους καθηγητές τα self test αναμένεται να διατεθούν και στους καταστηματάρχες με τους εργαζόμενους τους στο λιανεμπόριο που ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα 5, Απριλίου. Η διαδικασία θα είναι προαιρετική για την ασφαλή λειτουργία της αγοράς.

Ακολούθως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου τα self test θα αποτελέσουν εργαλεία και στους τομείς της εστίασης του τουρισμού τη μεταποίηση και τις μεταφορές.
Πώς θα γίνονται τα self test – Όλη η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι δυο ειδών. Το ένα θα είναι ρινικό και το άλλο θα είναι τεστ σάλιου. Ο Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, Κώστας Μαριάκης, ανέλυσε στην ΕΡΤ όλη τη διαδικασία για το πώς θα μπορεί κάποιος να κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και να μάθει αν είναι θετικός στον κορωνοϊό ή όχι.

Η διαδικασία, προφανώς, θα πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια και έχει ως εξής:

Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά

Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι

Τοποθετούμε το στυλεό στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα

Πιέζουμε το στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι

Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας

Αφήνουμε 10-15 λεπτά για να δείξει το αποτέλεσμα

Απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι



Η διαδικασία για το τεστ σάλιου είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι λαμβάνουμε δείγμα από το στόμα, μέσα στην ειδική χοάνη που θα υπάρχει στο kit, και συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινούμε το φιαλίδιο, αφήνουμε ένα λεπτό και μεταφέρουμε τέσσερις σταγόνες στην πλακέτα.
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη