Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις στην Τσεχία, έχουν συνδυασμένα συστήματα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, που λειτουργούν κυρίως με άνθρακα. Ωστόσο, καθώς η ΕΕ απομακρύνεται σταδιακά από τον άνθρακα, αναζητούνται εναλλακτικές- και, αν και είναι τεχνολογικά δυνατόν να γίνει μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, η θέρμανση εκτιμάται πως θα είναι αρκετά πιο δαπανηρή.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ερευνητές του Τσεχικού Πολυτεχνείου στην Πράγα και του Πανεπιστημίου Ανατολικής Βοημίας στο Πίλσεν βρήκαν μια πρωτοποριακή λύση: Το Teplator, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τη θερμότητα από τη ραδιενεργή αποσύνθεση που παράγεται από χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμου πυρηνικών αντιδραστήρων για τη θέρμανση νερού. Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Ράντεκ Σκόντα, έχει ήδη κατοχυρώσει μια ευρεσιτεχνία για αυτό που παρουσιάζει ως μια πολύ συμφέρουσα εναλλακτική στους υπάρχοντες σταθμούς.
Θερμότητα από χρησιμοποιημένα καύσιμα στην Τσεχία

Ο Σκόντα είπε στη DW ότι το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή επιτρέπει στους σταθμούς ενέργειας να παράγουν θερμότητα από χρησιμοποιημένα καύσιμα, που διαφορετικά θα έπρεπε να αποθηκεύονται και να ψύχονται με μεγάλο κόστος για πολλά χρόνια.

«Θα ήταν δυνατόν να θερμαίνονται όλες οι τσεχικές πόλεις μόνο από τα αποθέματα χρησιμοποιημένων καυσίμων που υπάρχουν ήδη στην Τσεχία» είπε σχετικά. «Το είδος χρησιμοποιημένου καυσίμου για το οποίο σχεδιάστηκε το Teplator δεν χρησιμοποιείται μόνο στους τσεχικούς πυρηνικούς σταθμούς, μα επίσης, για παράδειγμα, στον πυρηνικό σταθμό Γκράιφσβαλντ στην ανατολική Γερμανία, που έχει πλέον κλείσει. Το χρησιμοποιημένο καύσιμο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο Teplator μας για να θερμάνει τη Λειψία ή το Χάλε». Όπως πρόσθεσε, αυτό θα μπορούσε να γίνεται με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Το Teplator, όπως είπε, είναι παρόμοιο με τους «μίνι» ερευνητικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν ήδη σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη, η Πράγα και το Μόναχο, μα πολύ απλούστερο από άποψης τεχνολογίας επειδή παράγει μόνο θερμότητα.

Η απλούστερη έκδοση του Teplator έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε φυσιολογική ατμοσφαιρική πίεση και σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου, κάτι που απαιτεί λιγότερο πολύπλοκες τεχνικές λύσεις και υλικά.

Όπως σημείωσε ο Σκόντα, με την ΕΕ να κάνει τη μετάβαση προς πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, το ενδιαφέρον τώρα είναι μεγάλο. Όπως πρόσθεσε, σχεδόν όλες οι εταιρείες ενέργειας της Τσεχίας με τμήματα θέρμανσης είναι ανοιχτές στη διερεύνηση της ιδέας.

Ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνες για έναν χώρο κατασκευής του πρώτου σταθμού. «Μας εξέπληξε η θετική αντίδραση…αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι η αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας είναι αρκετά υψηλή στην Τσεχία» συμπλήρωσε.

Ο Σκόντα ελπίζει το πρώτο Teplator στη χώρα να είναι σε λειτουργία ως το 2028.
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη