Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τετάρτη εκ νέου στην Κολομβία, στην 15η ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν σημαδευτεί από αιματηρή βία.

“Η χώρα ζει μια κατάσταση ακραίας ανισότητας”, κατήγγειλε ο Λουίς Κάρλος Γκαρσία, καθηγητής πανεπιστημίου 35 ετών ο οποίος διαδήλωνε στη Μπογοτά. “Λέγοντας με νόμιμο τρόπο ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, το μόνο που εισπράξαμε από το κράτος ήταν η βία”, πρόσθεσε.

Ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των νέων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, αφού δεσμεύθηκε να είναι δωρεάν το κόστος εγγραφής στα δημόσια πανεπιστήμια για τους λιγότερο προνομιούχους.

“Θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια, όλες μου τις ικανότητες και όλη την κυβερνητική ομάδα ώστε αυτή η διαδικασία (διαπραγμάτευσης) να προχωρήσει καλά”, τόνισε ο Ντούκε στη διάρκεια της συνάντησής του με τους φοιτητές στη Μπογοτά.

Στις συγκρούσεις, που έχουν σημειωθεί μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας από τις 28 Απριλίου όταν ξέσπασαν οι κινητοποήσεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, μια κρατική υπηρεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανήκει η αστυνομία, έχει αναφέρει 849 τραυματίες στις τάξεις του, εκ των οποίων 12 από πυροβόλα όπλα, και 716 μεταξύ των πολιτών, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι από σφαίρες.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 79.000 άνθρωποι, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της βίας από ένοπλες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών.
Απόσυρση του νομοσχεδίου

Ο Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το επόμενο έτος, προκάλεσε τη λαϊκή οργή με ένα νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση το οποίο προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ και διεύρυνση της βάσης της φορολόγησης εισοδημάτων. Ο Κολομβιανός πρόεδρος αντιμετώπισε μαζικές διαδηλώσεις το 2019 και το 2020.

Αν και απέσυρε το νομοσχέδιο στις 2 Μαΐου η κινητοποίηση συνεχίζεται κατά της καταστολής, την οποία καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και η διεθνής κοινότητα, αλλά και με αίτημα της αλλαγής της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς το ποσοστό φτώχειας στη χώρα φτάνει το 42,5%, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των ανισοτήτων.

Ο Ντούκε αρνείται να παραδεχθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν υπερβολική χρήση βίας και υποστηρίζει ότι έδρασαν “σεβόμενες απολύτως το Σύνταγμα” και ότι όσα μεμονωμένα στελέχη τους υπερέβησαν τα καθήκοντά τους “θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”.

Επιμένοντας ότι υπήρξαν “επιθέσεις εναντίον των μελών των δυνάμεων της τάξης”, έκανε λόγο για τη λήψη 65 πειθαρχικών δράσεων εναντίον αστυνομικών, ανάμεσά τους οκτώ για ανθρωποκτονία, έντεκα για σωματικές επιθέσεις, 27 για κατάχρηση εξουσίας.

Τη Δευτέρα η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα 5 μέλη της.

Όμως οι διαδηλωτές ζητούν περισσότερα. “Ελπίζουμε αρχικά να ζητήσουν συγγνώμη για όλους τους φίλους μας που έπεσαν, για εμάς που είμαστε στον δρόμο, για όλες αυτές τις οικογένειες των οποίων έκλεψαν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, να ζουν”, υπογράμμισε ο Μιγκέλ Κινιόνες, ένας 22χρονος φοιτητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη