Ως γνήσιοι Έλληνες ετοιμάζουμε πολύ περισσότερα απ' όσα πρόκειται να καταναλώσουμε στο τραπέζι. Καταλήγουμε λοιπόν -ειδικά μετά τις γιορτές- με ένα ψυγείο γεμάτο φαγητά που έχουν περισσέψει και τα οποία αφενός δεν θέλουμε να πετάξουμε αφετέρουμε δεν μας κάνει όρεξη να φάμε ακριβώς επειδή τα έχουμε γευτεί υπέρ του δέοντος, τόσο στο δικό μας όσο και στα τραπέζια που μας έχουν καλέσει. Για να μην καταλήξουν λοιπόν στα σκουπίδια σας παραθέτουμε μια εύκολη και νόστιμη σάλτσα με την οποία πορείτε να αξιοποιήσετε τα ψητά κρέατα -χοιρινό, γαλοπούλα, κοτοπούλο, αρνί, κατσίκι, μοσχάρι- που έχουν απομείνει στο ψυγείο σας, διαφοροποιώντας τη γεύση τους που τόσο έχετε βαρεθεί. Αξίζει να το προσπαθήσετε. Ιδού λοιπόν:

Υλικά

> 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

> 2 κ.γ. βούτυρο

> 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί

> 1 κούπα ζωμό βοδινού

> Μανιτάρια, αγκινάρες, ελιές (κατά βούληση)

> Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεψαχνίζουμε το κρέας, το κόβουμε κομμάτια και το ρίχνουμε στο τηγάνι για να το ζεστάνουμε με ό,τι ζουμί έχει απομείνει. Αφού ζεσταθεί καλά το βάζουμε σε ένα πιάτο στο φούρνο για να διατηρείτε ζεστό. Στο τηγάνι όπου έχουμε ζεστάνει το κρέας ρίχνουμε ένα ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι. Θα απελευθερώσει υγρασία, που θα αναμειχθεί με τις «καραμέλες» που άφησε το κρέας. Αυτό είναι το πρώτο «ντεγκλασάρισμα», όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Τα στερεά του γάλακτος θα καραμελώσουν και θα προσκολληθούν στις «καραμέλες» του κρέατος.

Προσθέτουμε κομμένα διάφορα λαχανικά. Προτιμάμε όσα απαιτούν λίγο χρόνο για μαγείρεμα, π.χ. μανιτάρια, αγκινάρες ή ελιές.

Το επόμενο ντεγκλασάρισμα γίνεται με υγρά: πρώτα με λίγο κρασί (½ ποτηράκι), στη συνέχεια με ζωμό (βοδινό ή κοτόπουλου, ίδια ποσότητα). Με μια ξύλινη σπάτουλα ξύνουμε προσεκτικά τον πάτο του τηγανιού, ώστε να διαλυθούν οι γευστικές «καραμέλες».

Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα μυρωδικά (μαϊντανό, τσάιβ, εστραγκόν, όποιο προτιμάμε ή και τα τρία μαζί). Προσθέτουμε άλλο ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Ανακατεύουμε και μόλις το βούτυρο λιώσει, η σάλτσα είναι έτοιμη.

Νεότερη Παλαιότερη