Η Ελλάδα δεσπόζει στη 16η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το 35% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 20,1% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το πρακτορείο περιγράφει την εκστρατεία ανοσοποίησης κατά του ιού ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Για την ακρίβεια, πάνω από 1,98 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 176 χώρες, ενώ ο πιο πρόσφατα καταγεγραμμένος ρυθμός εμβολιασμού ήταν 35,6 εκατομμύρια δόσεις σε καθημερινή βάση.

Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα 297 εκατομμύρια δόσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των δόσεων ανήλθε σε 1,1 εκατομμύριο ημερησίως.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν χορηγηθεί αρκετές δόσεις εμβολίων για τον πλήρη εμβολιασμό του 12,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σχετικά με την κατανομή τους.

Οι πλούσιες χώρες εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους 30 φορές ταχύτερα, σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα εμβόλια θεωρείται ότι έχουν αποτελεσματικότητα 95%, απαραίτητη είναι μια συντονισμένη εκστρατεία ανοσοποίησης, με σκοπό να ανακοπεί η πανδημία.

Ο Άντονι Φάουτσι έχει υπογραμμίσει ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα ανοίξει με τον εμβολιασμό του 70-85% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Πάντως, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό το ποσοστό είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, θα χρειαζόταν άλλος ένας χρόνος, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό παγκόσμιας ανοσίας.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανοσοποίησης αυξάνεται σταθερά, ενώ εισέρχονται στην αγορά καινούργια εμβόλια από νέους παρασκευαστές.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη περίπτωση, στην οποία φάνηκε ότι οι εμβολιασμοί είχαν αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο. Έως τον Φεβρουάριο είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις πάνω από το 84% των ανθρώπων από 70 ετών και άνω.
Τα περιστατικά σοβαρής νόσησης και θανάτων μειώθηκαν γρήγορα. Μια ξεχωριστή ανάλυση στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Το Bloomberg τονίζει ότι στα αρχικά στάδια μιας εμβολιαστικής εκστρατείας, η επίδραση των εμβολίων επισκιάζεται από άλλους παράγοντες μεταδοτικότητας όπως οι μεταλλάξεις, η εποχικότητα καθώς και η αποτελεσματικότητα της χρήσης μασκών και της τήρησης αποστάσεων.

Με τον καιρό, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών αναμένονται να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη