Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια του 40ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 

Στ. Καλαφάτης: «Το βιβλίο άντεξε σε δύσκολους καιρούς. Άντεξε και στη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας» 

«Μέσα από το βιβλίο, σύμβολο ελευθερίας της γνώσης και της έκφρασης, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Συνδέεται  το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Εμπλουτίζεται η γνώση, η σκέψη, ο νους και η καρδιά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του 40ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης. Η φετινή επετειακή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ε., Φίλες και Φίλοι των Γραμμάτων, Κυρίες και Κύριοι,

Η Πανελλήνια Έκθεση, το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αποτελεί δυναμικό και καταξιωμένο θεσμό. Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της  Μακεδονίας και της Θράκης.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την 40χρονη δυναμική παρουσία και συμβολή του στην προβολή και τη διάδοση του βιβλίου. Και βέβαια σε όλους τους συμμετέχοντες, εκδότες και συγγραφείς, που δίνουν και φέτος δυναμικό παρών, αποδεικνύοντας ότι το βιβλίο άντεξε σε δύσκολους καιρούς. Άντεξε και στη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας. 

Η επιλογή σας να αφιερώσετε τη φετινή έκθεση στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αναδεικνύει την έγνοια σας για την ιστορική πορεία του Γένους. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας εξακολουθεί να εμπνέει τους δημιουργούς, που με το έργο τους μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που λάμπρυναν την πορεία μας στους αιώνες. Υπογραμμίζει τη δύναμη των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης.

Μέσα από το βιβλίο, σύμβολο ελευθερίας της γνώσης και της έκφρασης, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Συνδέεται  το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Εμπλουτίζεται η γνώση, η σκέψη, ο νους και η καρδιά. Μέσα στις τυπωμένες σελίδες καταφέραμε «άλμα πιο γρήγορο απ΄τη φθορά», επισημαίνει ο υμνωδός του σύγχρονου Ελληνισμού, Οδυσσέας Ελύτης. «Η ουσία της ζωής είναι στις λέξεις», έγραψε μιλώντας για την αξία της λογοτεχνίας ο Βασίλης Αλεξάκης. «Βάζω στις λέξεις πυρκαγιά, να φωτίσω το σκοτάδι μου», αναφέρει σ΄ένα ποίημά του  ο Κωστής Μοσκώφ.

Η έκθεση, το Φεστιβάλ του βιβλίου αφιερωμένο φέτος στην Επανάσταση του ΄21 ας γίνει τροφοδότης της γνώσης μας για τους αγώνες και τα λάθη μας στο διάβα των αιώνων. Η ιστορία άλλωστε μπορεί να εμπνέει και να καθοδηγεί τα βήματά μας, να ζωντανεύει την πίστη, την περηφάνια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Μπορεί να αναμεταδίδει πιο δυνατά και πιο καθαρά τη φωνή του Μακρυγιάννη που ζητά να βάζουμε το «εμείς» πάνω από το εγώ για ν΄αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Μπορεί να υπενθυμίζει πόσο κοστίζει η κατάρα του διχασμού και πόσο μεγεθύνει τη δύναμη του Ελληνισμού η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών.  

Ας κάνουμε το 2021, αφετηρία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, περηφάνιας και ανάτασης. Η συγκυρία επιβάλλει ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ενότητα και αγώνα, συσπείρωση σε στόχους που είναι κοινοί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Θέλω να συγχαρώ τους Θεσσαλονικείς που αγαπούν και στηρίζουν τον θεσμό του Φεστιβάλ Βιβλίου και τις παράλληλες εκδηλώσεις του, μετατρέποντας τον περίπατό τους στην παραλία της πόλης μας σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα βιβλιοφιλική εμπειρία.

Είμαι βέβαιος ότι παράλληλα με την ψηφιακή εποχή και τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, το έντυπο βιβλίο θα παραμένει ανθεκτικό στο χρόνο, θα αποτελεί ασπίδα προστασίας του γραπτού λόγου. Άλλωστε η στήριξή του βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες σας και είναι δίπλα στις προσπάθειές σας.

Καλή επιτυχία!  


Νεότερη Παλαιότερη