Δημιουργική κουζίνα για αρχάριους.
Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα τα γευόμαστε ωμά, το μαγείρεμά τους μπορεί και τη γεύση να οξύνει αλλά και την υφή να κάνει περισσότερο ενδιαφέρουσα.
Τα φρούτα παραμένουν το βαρύ πυροβολικό της δημιουργικής κουζίνας και σερβίρονται τόσο ως ορεκτικά όσο και ως κυρίως πιάτα.
Οι βασικοί κανόνες της μαγειρικής με φρούτα, ώστε να αρχίσει να πειραματίζεται ο αρχάριος, είναι οι εξής:
Ταίριασμα γεύσεων και φρούτων
Ένας από τους ιδανικότερους τρόπους ένταξης των φρούτων σε μια συνταγή είναι η εξισορρόπηση των γεύσεων. Η σκέψη πρέπει να κατευθύνεται στο τελικό αποτέλεσμα, τι προσπαθούμε να πετύχουμε.
Θέλουμε να δώσουμε γλυκύτητα σε ένα πιάτο; Βάζουμε γλυκά φρούτα, όπως οι φράουλες και τα σταφύλια. Θέλουμε να ρίξουμε, αντιθέτως, τον βαθμό γλυκύτητας μιας συνταγής; Προσθέτουμε πιο όξινα φρούτα.
Προσοχή στην επίδραση του τρόπου μαγειρικής
Το βράσιμο, το ψήσιμο και οι άλλες μαγειρικές τεχνικές έχουν διαφορετική επίδραση σε κάθε φρούτο. Ιδανικά για φούρνο ή κατσαρόλα είναι τα φρούτα που δουλεύουν καλά σε συνταγές κραμπλ (μήλο, αχλάδι, βατόμουρο κ.λπ.). Το μήλο, ας πούμε, δένει καταπληκτικά σε συνταγές κατσαρόλας ή φούρνου, όχι όμως και πάνω στη σχάρα.
Πόσα και ποια φρούτα
Τα φρούτα ταιριάζουν υπέροχα με άλλα φρούτα. Οι σεφ προτείνουν φρούτα εποχής ως βασικό συστατικό και μια μικρή ποσότητα άλλων φρούτων που τονίζουν τη γεύση των πρώτων. Εξίσου σημαντικό είναι το ομοιόμορφο τεμάχισμα των φρούτων, ώστε κάθε μπουκιά να είναι εξίσου καλά μαγειρεμένη.
Ψητά φρούτα; Οδηγός η πηκτίνη
Όταν χρησιμοποιούμε φρούτα στον φούρνο, οδηγός μας πρέπει να είναι φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα πηκτίνης. Η πηκτίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης που συναντάται στα κυτταρικά τοιχώματα κάποιων φυτών και είναι αυτή που κάνει το φρούτο να μαγειρεύεται καλά.
Φρούτα όπως το μήλο, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, οι μπανάνες, ο ανανάς, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα σύκα είναι ιδανικά για φούρνο. Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα πηκτίνης χρειάζονται πρόσθετες ουσίες για να μπουν στον φούρνο.
Πηγή: newsbeast.gr