Στην Κρήτη υπάρχει ένας ιδιαίτερος έρωτας με την αγκινάρα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Εμφανίζεται την ωραιότερη εποχή του χρόνου που είναι η άνοιξη, σε μια εποχή που η φύση μεταμορφώνεται, αισθανόμαστε μια εφορία, είναι η εποχή της παραγωγής, μια εποχή μες το ξέφρενο πανηγύρι των χρωμάτων!

Στην Κρήτη αγαπούμε πολύ την ρακή. Για τους λάτρεις της ρακής ένας είναι ο βασιλιάς των μεζέδων, το λατρευτό λουλούδι του ρακομεζέ…η αγκινάρα, και για το λόγο αυτό της έχουν δώσει το προσωνύμιο «ρακολούλουδο»!

Για μας τις νοικοκυρές, η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό που μάθαμε από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας πολλούς τρόπους να το αξιοποιήσουμε γαστρονομικά. Μάθαμε όμως να το συντηρούμε για να το έχουμε και σε εκτός εποχής στην κουζίνα μας.

Η πρόταση μου είναι να φτιάξουμε αγκινάρες τουρσί με ένα απλό τρόπο, σε μια περίοδο που υπάρχει αφθονία, για την έχουμε ως συνοδευτικό αργότερα σε ένα γεύμα ή σαν ορεκτικό μαζί με μια ρακή.

Υλικά

6-7 αγκινάρες
200ml ξύδι
400ml νερό
½ κουταλάκι ξινό
3 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε νερό το χυμό από τα λεμόνια και τις λεμονόκουπες. Προσθέτουμε το ξινό το οποίο θα βοηθήσει τις αγκινάρες να παραμείνουν άσπρες.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε στα δυο αν είναι μικρές ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες. Τις τρίβουμε με λεμόνι πολύ καλά και τις βάζουμε στο νερό μια μια μέχρι να καθαρίσουμε τις υπόλοιπες.


Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ξύδι, το νερό και μισό κουταλάκι αλάτι, αφήνουμε να βράσει πολύ καλά και τοποθετούμε τις αγκινάρες για 1 λεπτά να πάρουν δυο βράσεις.


Εδώ ήθελα να σας αναφέρω ότι σε άλλη συνταγή που είχα για τουρσί αφήναμε παραπάνω τις αγκινάρες και σχεδόν ψηνόταν. Όμως δεν με ενθουσίαζε. Ήθελα να απολαμβάνω τη γεύση και τη τραγανή υφή της αγκινάρες όλο το χρόνο και αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που ήθελα.
Σε ένα τραπέζι που μου έκανε η αγαπημένη μου συντέκνισσα Νίκη Αυγουστάκη έφερε αγκινάρες που ήξερα πως αγαπώ. Μέσα στο κατά χειμώνα και όμως έτρωγες την αγκινάρα το ίδιο τραγανή και νόστιμη όπως η φρέσκια.
Το μυστικό όπως μου είπε: Mην την αφήσεις να ψηθεί καθόλου, ίσα ίσα να πάρει δυο βράσεις.
Τις βγάζουμε σε σουρωτήρια και τις αφήνουμε να κρυώσουν καθώς επίσης και το υγρό από την κατσαρόλα.


Σε αποστειρωμένα βάζα τοποθετούμε τις αγκινάρες και γεμίζουμε με το υγρό. Ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι την κορυφή του βάζου.


Σε μια εβδομάδα είναι έτοιμες να τις καταναλώσουμε. Το χρώμα στις αγκινάρες θα σκουρύνει με τον καιρό ελαφριά από το ξύδι. Όταν θα ανοίξουμε το βάζο διατηρούνται στο ψυγείο.

Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες ή σαν νόστιμο ρακομεζέ.



Καλή επιτυχία!!!

Ευχαριστώ πολύ την Νίκη Αυγουστάκη για την συνταγή και τα πολύτιμα μυστικά.

Νεότερη Παλαιότερη