Καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των αγορών από το εξωτερικό, μικρής αξίας, που ισχύει σήμερα, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος των αγορών ενώ, ταυτόχρονα, αλλάζει και η διαδικασία επιβολής του ΦΠΑ σε αγορές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αλλαγές αυτές επέρχονται από την εφαρμογή των νέων πανευρωπαϊκών κανόνων στο καθεστώς του ΦΠΑ που επιβάλλει η ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2021.

Στόχος του νέου καθεστώτος είναι να διασφαλιστεί ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται πλέον στην χώρα όπου λαμβάνει χώρα η κατανάλωση των αγαθών και υπηρεσιών, προσφέροντας έτσι, ίσους όρους ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και μεταξύ του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδοσιακών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη πρόληψη και καταστολή της φορολογικής απάτης, η οποία είναι ιδιαίτερη ανθηρή εντός της ΕΕ, με το κόλπο των «εξαφανισμένων εμπόρων» και τα «καρουζέλ».

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου 2021, καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την εισαγωγή αγαθών στην ΕΕ η αξία των οποίων είναι μέχρι 22 ευρώ.
Σήμερα, οι συγκεκριμένες αγορές, δεν επιβαρύνονται κανένα φόρο, πλην των μεταφορικών, γεγονός που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις αγορές ειδικά από την Κίνα, αλλά και από το eBay, το Amazon και άλλες πλατφόρμες.

Όμως, εκτός από την επιβολή ΦΠΑ, που ανέρχεται στο 24%, υπάρχει κίνδυνος, οι Έλληνες αγοραστές αγαθών από την Κίνα, να επιβαρύνονται και με τέλη εκτελωνισμού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος θα είναι απαγορευτικό και απλά θα σταματήσουν οι συγκεκριμένες αγορές.

Αύξηση ΦΠΑ και στις αγορές από ΕΕ

Συγχρόνως, αύξηση της επιβάρυνσης αναμένεται και για αγορές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, ο Έλληνας που αγοράζει ένα προϊόν από τη Γερμανία, που υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 19% που ισχύει στη Γερμανία.

Από την 1η Ιουλίου το καθεστώς αλλάζει και το ίδιο προϊόν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% που ισχύει στην Ελλάδα.

Δηλαδή, ο ΦΠΑ θα επιβάλλεται από τη χώρα κατανάλωσης του προϊόντος, με βάση τον συντελεστή που ισχύσει με βάση την εγχώρια φορολογική νομοθεσία και όχι από τη χώρα εξαγωγής.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ μεταξύ των χωρών της ΕΕ (24%) σημαίνει ότι το τελικό κόστος των αγαθών που αγοράζονται από το εξωτερικό θα αυξηθεί.

Υψηλότερο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ έχουν η Ουγγαρία 27%, η Σουηδία, η Δανία και η Κροατία 25%, ενώ ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με την Ελλάδα έχει η Φινλανδία.

Οι υπόλοιες χώρες της ΕΕ, έχουν χαμηλότερο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
sofokleousin.gr
Νεότερη Παλαιότερη