Μια αμερικανική εταιρεία όπλων αντιμετωπίζει θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της παραγωγής ενός πιστολιού που μοιάζει με παιδικό παιχνίδι φτιαγμένο από Lego.

Η Culper Precision δήλωσε ότι το προσαρμοσμένο Glock, που φέρει το όνομα Block19, σχεδιάστηκε για να «αναδείξει την καθαρή απόλαυση των αθλημάτων σκοποβολής». Ωστόσο, η δανέζικη εταιρεία Lego απαίτησε γραπτώς τον τερματισμό της παραγωγής του, επειδή το όπλο καλύπτεται εξολοκλήρου με τα χαρακτηριστικά τουβλάκια της. Διαδηλωτές για τον έλεγχο των όπλων χαρακτήρισαν το πιστόλι ως ανεύθυνο και επικίνδυνο.

Η Σάνον Γουάτς, της ομάδας εκστρατείας Everytown for Gun Safety, αποκάλυψε ότι εκείνη επικοινώνησε με την εταιρεία Lego και την ενημέρωσε για το συγκεκριμένο όπλο προκαλώντας την άμεση αντίδραση της. Η ίδια επέκρινε την εταιρεία όπλων, με έδρα τη Γιούτα, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να προσελκυστούν τα παιδιά από τα όπλα είναι σοβαρός «ακόμη κι όταν αυτά δεν μοιάζουν με παιχνίδια».

Η Culper Precision απάντησε ότι δημιούργησε το Block19 σε μια προσπάθεια να δείξει ότι τα όπλα είναι «για όλους» και ότι «η κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων με υπευθυνότητα είναι μια πραγματικά απολαυστική δραστηριότητα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το όπλο μπορεί να αγοραστεί μόνο από όσους έχουν νόμιμη άδεια οπλοκατοχής.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπράντον Σκοτ, δήλωσε στην Washington Post ότι μετά από συζητήσεις με το δικηγόρο του αποφάσισε να συμμορφωθεί με το αίτημα της Lego. Το όπλο φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί έκτοτε από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή όπλων.

Στις ΗΠΑ είναι παράνομη η κατασκευή παιχνιδιών που μοιάζουν με πραγματικά όπλα, αλλά οι νόμοι δεν εμποδίζουν ρητά τους κατασκευαστές να φτιάξουν ένα όπλο που μοιάζει με παιχνίδι. Τα ατυχήματα που αφορούν παιδιά και πυροβόλα όπλα αυξάνονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο που περνά. Μόνο πέρυσι περισσότερα από 140 άτομα σκοτώθηκαν σε ανάλογα περιστατικά.

Πηγή: bbc.com
Νεότερη Παλαιότερη