Ορυκτός πλούτος αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρεται να υπάρχει στο υπέδαφος του Αφγανιστάν -και κατ΄επέκταση στη διάθεση των Ταλιμπάν– το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.

Ο ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν παρέμεινε ανεκμετάλλευτος ενώ το 2010 οι Αμερικανοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του. Κάτι που δεν προχώρησε αφού οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα είτε ελέγχονταν από τους Ταλιμπάν, είτε ήταν πολύ κοντά σε περιοχές που ήλεγχαν οι Ταλιμπάν και κατά συνέπεια δεν ήταν ασφαλείς.

Αμερικανικά επιστημονικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας και να τη μετατρέψει σε μία από τις πλουσιότερες της υφηλίου.

Ο εμπειρογνώμονας ασφάλειας ο οποίος έχει ιδρύσει την Οικολογική Ομάδα Futures Rod Schoonover, μίλησε στο CNN, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το Αφγανιστάν είναι σίγουρα μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε παραδοσιακά πολύτιμα μέταλλα, αλλά και τα μέταλλα που απαιτούνται για την αναδυόμενη οικονομία του 21ου αιώνα».

Πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πλούτος μετατρέπει αυτομάτως το Αφγανιστάν σε μια ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις, και δεν είναι τυχαία η αλλαγή της εικόνας των Ταλιμπάν. Για την ώρα τουλάχιστον…

Τα αποθέματα σιδήρου, χαλκού λιθίου και χρυσού θεωρούνται από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ειδικά το λίθιο είναι ένα ορυκτό απαραίτητο -πέρα από τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες- σε τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι είναι αδύνατον το καθεστώς των Ταλιμπάν να δημιουργήσει τις συνθήκες σε επίπεδο υποδομών που θα επιτρέψουν την εξόρυξη του υπογείου πλούτου της χώρας. Προς τούτο, υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, οι οποίες μπορεί να προσπαθήσουν να εμπλακούν, και ήδη έχουν δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με το νέο καθεστώς.

Ειδικά οι Κινέζοι έχουν ξεκινήσει από τώρα τις προετοιμασίες διείσδυσης στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς αναλυτές.

Το Πεκίνο είχε τηρήσει εξ αρχής μια στάση φιλική απέναντι στους Ταλιμπάν, και είναι ενδεικτικός της στάσης τους, ο σχολιασμός της επικράτησης των Ταλιμπάν από κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν στο επίσημοι πρακτορείο της χώρας, ότι “η κυβερνητική μεταβολή στην Καμπούλ ήταν πιο ομαλή απ’ ότι…στην Ουάσιγκτον”.

Η οικονομική πραγματικότητα στο Αφγανιστάν είναι τραγική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2020, περίπου το 90% των Αφγανών ζούσαν κάτω από το επίπεδο φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως.

Αυτή την πραγματικότητα περιγράφει η έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Στο τελευταίο προφίλ της χώρας, η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η οικονομία «είναι εύθραυστη και εξαρτάται από έξωθεν βοήθεια. Η ανάπτυξη και η διαφοροποίηση του ιδιωτικού τομέα περιορίζεται από την ανασφάλεια, την πολιτική αστάθεια, τους αδύναμους θεσμούς, την ανεπαρκή υποδομή, τη διαδεδομένη διαφθορά και ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Μεγάλη ζήτηση για “σπάνιες γαίες”

Η ζήτηση για μέταλλα όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, καθώς και οι επονομαζόμενες «σπάνιες γαίες» όπως το νεοδύμιο, αυξάνεται καθώς οι χώρες προσπαθούν να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες καθαρές τεχνολογίες για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτίμησε τον Μάιο ότι οι παγκόσμιες προμήθειες λιθίου, χαλκού, νικελίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, διαφορετικά ο κόσμος θα αποτύχει στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Τρεις χώρες -η Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αυστραλία- αντιπροσωπεύουν σήμερα το 75% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών.

Το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί έξι φορές περισσότερα ορυκτά από ένα συμβατικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με την IEA. Το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες. Τα ηλεκτρικά δίκτυα απαιτούν επίσης τεράστιες ποσότητες χαλκού και αλουμινίου, ενώ στοιχεία από σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στους μαγνήτες που απαιτούνται για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι τα κοιτάσματα λιθίου στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν αυτά της Βολιβίας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα στον κόσμο.

Ενώ υπήρξε κάποια εξόρυξη χρυσού, χαλκού και σιδήρου, η εκμετάλλευση ορυκτών λιθίου και σπάνιων γαιών απαιτεί πολύ περισσότερες επενδύσεις και τεχνική τεχνογνωσία, καθώς και χρόνο. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι χρειάζονται 16 χρόνια κατά μέσο όρο από την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος για να ξεκινήσει η παραγωγή ενός ορυχείου.
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη