Το Σουφικό είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ικαρία, το νησί που φημίζεται για την μακροζωία των κατοίκων του, κι αυτό διότι η Μεσογειακή διατροφή είναι συνήθεια! Φυσικά, είναι και μια εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου.

Μπορεί το ικαριώτικο σουφικό με την πρώτη ματιά να μοιάζει με το μπριάμ, ωστόσο είναι αρκετά διαφορετικο τόσο στη γεύση, όσο και στην παρασκευή του. Βασική διαφορά με το μπριάμ το γεγονός ότι τίποτα δεν τσιγαρίζεται και το λάδι στην κατσαρόλα είναι ελάχιστο, ενώ επιπλέον σερβίρεται σαν πίτα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το ικαριώτικο σουικό είναι:

4 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
3-4 πράσινες πιπεριές
4 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
αλάτι
1 ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κιλό μέτρια κρεμμύδια (περίπου 4) κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
2 πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

Επί το έργον:

Αλατίζουμε ξεχωριστά τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε για 1 περίπου ώρα να στραγγίξουν.

Σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι τηγανίζουμε τα λαχανικά κατά είδος, διατηρώντας τα ξεχωριστά. Τσιγαρίζουμε επίσης το κρεμμύδι και τις πατάτες (πάντα ξεχωριστά) έως ότου μαλακώσουν.

Στρώνουμε τα λαχανικά σε μια φαρδιά, σχετικά ρηχή κατσαρόλα ως εξής: λίγη ντομάτα και λίγο κρεμμύδι, από πάνω τις μισές πατάτες, τις πιπεριές, λίγα κρεμμύδια και 1 κουταλιά ντομάτα, λίγες μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Αλατοπιπερώνουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη ρίγανη και σκόρδο. Συνεχίζουμε να στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-45 λεπτά, χωρίς όμως τα λαχανικά να μαλακώσουν τόσο ώστε να χάσουν την όψη τους. Κόβουμε το σουφικό σαν πίτα και σερβίρουμε.

Πηγή: gourmed.gr

Η συνταγή είναι από το Βιβλίο της Νταιάν Κόχυλα «Χορτομάνια»

dogma.gr
Νεότερη Παλαιότερη