Η ακραία ξηρασία των τελευταίων μηνών αποκάλυψε τα θεμέλια μιας ξεχασμένης πόλης φάντασμα στον πάτο της λίμνης Rockport Reservoir στη Γιούτα των ΗΠΑ.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1957, όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την κατασκευή του φράγματος Γουάνσιπ, το οποίο οδηγεί στη λίμνη Rockport. Εκείνη την εποχή, στην περιοχή κατοικούσαν μόνο 27 οικογένειες και περίπου 200 άνθρωποι. Η ακραία ξηρασία του καλοκαιριού έφερε στην επιφάνεια την πόλη τους μετά από 64 ολόκληρα χρόνια.
«Είναι λυπηρό που όλο αυτό γίνεται εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά είναι ωραία που μπορούμε ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν και να δούμε πως ήταν τα πράγματα τότε», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ντέβαν Τσάβεζ, του Utah Division of State Parks. «Μας βοηθά να θυμόμαστε την ιστορία μας», συμπληρώνει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις ακραίες καιρικές συνθήκες που καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο το φετινό καλοκαίρι, νέα επιστημονική μελέτη προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ευρώπη και ακόμη περισσότερο η Μεσόγειος οδεύουν προς ένα μέλλον με αυξανόμενες σοβαρές έως ακραίες ξηρασίες τα καλοκαίρια.
Ολοένα περισσότερες ξηρασίες τα καλοκαίρια θα χαρακτηρίζονται ακραίες και, παράλληλα, ολοένα συχνότερα, ενώ θα ακολουθούνται από πιο υγρούς χειμώνες με λιγότερη ξηρασία, είναι το συμπέρασμα της νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας με επικεφαλής τη Μαγκνταλένα Μιτελμάγιερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Frontiers in Water».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αυτή παραθέτει από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή έχει λάβει πια χαρακτηριστικά κρίσης, θα γίνονται όλο και συχνότερες οι περίοδοι ανομβρίας, ξηρασίας και άλλων ακραίων φαινομένων έως το τέλος του 21ου αιώνα.
Πηγή: businessinsider.in