Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε το καθαρό περιβάλλον ως θεμελιώδες δικαίωμα, προσθέτοντας έτσι το κύρος του στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έχει όμως το δυναμικό να καθορίσει τα διεθνή στάνταρτ για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνει το Reuters.

Νομικοί που συμμετέχουν σε δίκες για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών θεωρούν ότι η απόφαση του ΟΗΕ θα τους προσφέρει νέα επιχειρήματα.

Το ψήφισμα, το οποίο άρχισε να συζητείται τη δεκαετία του 1990, προτάθηκε από την Κόστα Ρίκα, τις Μαλδίβες, το Μαρόκο, τη Σλοβενία και την Ελβετία. Έγινε δεκτό με 43 ψήφους τυπέρ και τέσσερις αποχές από τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία, μια νίκη που έγινε δεκτή με χειροκτοτήματα.

Οι ΗΠΑ δεν ψήφισαν, δεδομένου ότι δεν είναι μέλος του Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν 47 χώρες. Η Βρετανία είχε διατυπώσει ενστάσεις, άλλαξε όμως γνώμη την τελευταία στιγμή, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε ότι υπονομεύει τη σύνοδο για το κλίμα που θα φιλοξενήσει στη Γλασκώβη από τα τέλη του μήνα.

Ο Τζον Νοξ, τέως εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το περιβάλλον, είχε δηλώσει ενόψει της ψηφοφορίας ότι οι διαφωνούντες βρίσκονται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Η απόφαση του Συμβουλίου «στέλνει ηχηρό μήνυμα στις κοινότητες που παλεύουν με κλιματικές δυσκολίες ότι δεν είναι μόνες τους, δήλωσε η πρεσβευτής της Κόστα Ρίκα, Καταλίνα Δεβάνδας Αγκιλάρ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο, ή 24,3% του παγκόσμιου συνόλου, οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικά.

Ανεξάρτητη ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή για πρόταση των Νησιών Μάρσαλ σχετικά με τον διορισμό Ειδικού Εισηγητή για την κλιματική αλλαγή.



in.gr
Νεότερη Παλαιότερη