Το αγαπημένο ζωάκι μιας μικρής Αφγανής, που έφυγε από την Καμπούλ μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, βρήκε καταφύγιο στην γαλλική πρεσβεία του Άμπου Ντάμπι και ζει ζωή χαρισάμενη.

Ο Ξαβιέ Σατέλ ανέλαβε τη μικρή μάινα που ονομάζεται Τζούτζι, αφού το μικρό κορίτσι την έφερε μετά κόπων και βασάνων σε ένα κλουβί μαζί του από το Αφγανιστάν. Σήμερα το πουλί ζει μαζί του, στην κατοικία του πρέσβη, και μετά από λίγη προπόνηση έχει ήδη καταφέρει να λέει καλημέρα στα γαλλικά, δηλαδή bonjour. Ο Σατέλ έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, ώστε κάποια στιγμή η μάινα να ενωθεί και πάλι με την αρχική του ιδιοκτήτρια.

«Το κορίτσι έφτασε στην αεροπορική βάση αποκαμωμένο με μια ασυνήθιστη ιδιοκτησία μαζί του: ένα πτηνό. Πάλεψε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φέρει το πολυαγαπημένο της πουλί», έγραψε ο Σατέλ στο Twitter. «Για υγειονομικούς λόγους, ωστόσο, το πτηνό δεν μπορούσε να μπει στο αεροσκάφος», πρόσθεσε. «Το παιδί έκλαιγε σιωπηλά. Με συγκίνησε. Υποσχέθηκα να προσέχω τη μάινα στην κατοικία μου και να την ταΐζω. Μπορεί να την επισκεφτεί οποτεδήποτε θέλει και να την πάρει πίσω» έγραψε ο Γάλλος πρέσβης στο Αμπού Ντάμπι.

Περισσότεροι από 120.00 άνθρωποι έφυγαν με το αεροπλάνο από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, οπότε οι Ταλιμπάν ανέλαβαν και πάλι την εξουσία της χώρας, μέχρι τις 30 Αυγούστου, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από τα εδάφη της. Τουλάχιστον 2.600 εξ αυτών έφυγαν με γαλλικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους και το μικρό κορίτσι με τη μάινα.

Το αστείο με τον Τζούτζι ωστόσο είναι ότι «δεν του αρέσουν οι άνδρες», συνεχίζει ο Γάλλος πρέσβης. «Με αγριοκοιτάζει εμένα, ενώ στις γυναίκες χαχανίζει. Οπότε συνέχισα να προσπαθώ μάταια την καθημερινή καλημέρα, σίγουρος πως δεν άκουγε. Ή έτσι πίστευα. Μέχρι που μια μέρα, η διευθύντρια της γαλλικής πρεσβείας μού έστειλε αυτό το bonjour που έχω στην καρδιά μου» διηγείται ο Σατέλ για το πώς έμαθε η μάινα γαλλικά. Όπως λέει ο ίδιος, η ιδιοκτήτριά του, η Αλία επικοινώνησε από το Παρίσι και δήλωσε «πανευτυχής που βλέπει τη μάινα της να έχει τέτοια φροντίδα».

«Αλία, το πτηνό σου έχει γίνει η μασκότ της πρεσβείας και είναι εδώ για σένα. Αν μπορέσω, θα σου το φέρω εγώ προσωπικά μια μέρα», της υποσχέθηκε ο Γάλλος πρέσβης.

Πηγή: bbc.com
Νεότερη Παλαιότερη