Η απόφαση των Rolling Stones να αφαιρέσουν το τραγούδι του 1971 Brown Sugar από τη λίστα για την επερχόμενη περιοδεία τους στις ΗΠΑ προκάλεσε εγκωμιαστικά σχόλια αλλά και σφοδρή κριτική.

Αρκετοί ερμήνευσαν την απόφαση αυτή ως «υποταγή στο κίνημα woke» ενώ άλλοι ως μια λογική απάντηση στην κατηγορία ότι οι στίχοι δοξάζουν τη «σκλαβιά, τα βασανιστήρια, τον βιασμό και την παιδοφιλία», ωστόσο ένα από τα μείζονα ζητήματα έχει να κάνει με τις μεταβαλλόμενες ηθικές πλευρές της κοινωνίας που πρέπει να ακολουθήσουν οι μουσικοί για να διατηρήσουν την κοινωνική αποδοχή τους.

Το Brown Sugar ηχογραφήθηκε στην Αλαμπάμα στα τέλη του 1969 και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ των Rolling Stones Sticky Fingers, το 1971. Το τραγούδι είναι εμβληματικό για τον ρυθμό και τον ήχο των blues των Stones και αποτελεί τον βασικό πυρήνα στη λίστα τραγουδιών στις περιοδείες τους επί δεκαετίες.

Οι στίχοι διερευνούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση μιας μαύρης γυναίκας από δουλεμπόρους και ιδιοκτήτες σκλάβων στο νότο της Αμερικής, παρουσιάζοντας μια σεξουαλική άποψη μιας περιθωριοποιημένης ομάδας.

Επιπλέον, για πολλούς η φράση Brown Sugar είναι μια ευθεία αναφορά στην ηρωίνη.

«Παίζουμε το Brown Sugar κάθε βράδυ από το 1970, οπότε σκεφτήκαμε “Θα το βγάλουμε προς το παρόν και θα δούμε πώς θα πάει”», είπε ο Τζάγκερ. «Μπορεί να το ξαναβάλουμε».

Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Κιθ Ρίτσαρντς, ωστόσο στους Times δήλωσε ότι προσπαθεί να καταλάβει την αντίδραση στο τραγούδι.

«Προσπαθώ να καταλάβω πού είναι το πρόβλημα», είπε. «Δεν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν ένα τραγούδι για τις φρίκες της δουλείας; Αλλά προσπαθούν να το θάψουν. Προς το παρόν δεν θέλω να έρθω σε σύγκρουση με όλα αυτά, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αναστήσουμε το τραγούδι πίσω στη δόξα κάπου κατά μήκος της πορείας».
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη