Τι αλλάζει από την προσεχή Δευτέρα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας

Εκτός των εσωτερικών χώρων μένουν όσοι πολίτες δεν έχουν επιλέξει τον «δρόμο» του εμβολιασμού από την προσεχή Δευτέρα, με την κυβέρνηση να σφίγγει τον κλοιό, πατώντας τον μοχλό των πιέσεων στους ανεμβολίαστους πολίτες, ώστε να σπεύσουν για την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.

Ουσιαστικά, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μιλάμε για χώρους τριών κατηγοριών, ενώ τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ και θα ακολουθείται κυλιόμενο ωράριο σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ.

Οι νέες αλλαγές έχουν φόντο, πάντως, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη, που τρέχει για να «δαμάσει» το ανεξέλεγκτο τέταρτο κύμα, με Αυστρία και Βαυαρία να επιστρέφουν σε πολιτικές καθολικού lockdown.

Βάσει των νέων περιορισμών, λοιπόν, από Δευτέρα θα υπάρχουν χώροι στους οποίους θα έχουν όλοι πρόσβαση χωρίς την επίδειξη κάποιου εγγράφου, μέρη που θα μπορούν να είναι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού μοριακού ή rapid test και σημεία που θα μπορούν να βρίσκονται αυστηρά και μόνο εμβολιασμένοι.

Το «Vradini.gr» συγκέντρωσε τα μέτρα και σας παρουσιάζει αναλυτικά, τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη από την προσεχή Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά:

Οι τρεις κατηγορίες χώρων

Πρόσβαση με μάσκα και χωρίς έλεγχο covid pass σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους σε:
Καταστήματα τροφίμων: σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, λαϊκές, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.ο.κ.
Φαρμακεία
ΜΜΜ (αστικές μετακινήσεις)

Πρόσβαση με μάσκα και έλεγχο covid pass – edupass σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους σε:
MMM (υπεραστικές μετακινήσεις)
Χώρους εκπαίδευσης
Χώρους εργασίας (Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας)
Χώρους λατρείας (λειτουργία)
Κομμωτήρια
Λιανεμπόριο
Ανοιχτούς χώρους εστίασης*

Πρόσβαση με μάσκα και έλεγχο covid pass σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες μόνο σε:
Κλειστούς χώρους εστίασης*
Θέατρα, σινεμά*
Μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια*
Γυμναστήρια*
Γήπεδα*

*Από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μηνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Διεύρυνση ωραρίου σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και καταστήματα

Το ωράριο στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα διευρύνεται, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός στα ΜΜΜ.

Συγκεκριμένα, το ωράριο θα είναι κυλιόμενο από τις 7 το πρωί έως τις 9 και μισή το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στη χθεσινή ενημέρωση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο ΕΣΥ υπάρχει μεγάλη πίεση, καθώς λειτουργούν τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία.

Επιπλέον, είπε ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. «Το σύστημα πιέζεται αλλά αντέχει. Η ένταση οδήγησε σε επίταξη σε ορισμένες περιοχές», ήταν τα λόγια του.

Αποφασίστηκε, επίσης, η διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τα καταστήματα λιανεμπορίου θα είναι ανοικτά τις καθημερινές από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Όσον αφορά στην περίπτωση που ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι εμπορικών και ψυχαγωγικών επιχειρήσεων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι και αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά φορούν μάσκα, όπως συμβαίνει σε άλλες δουλειές.

Καμπάνια για τα mRNA εμβόλια

Τη στιγμή που φουντώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί καμπάνια για το πώς αυτά δημιουργήθηκαν.

Στο σχετικό βίντεο παρέχονται πληροφορίες για την Ισπανική Γρίπη, που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και που στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατ. ανθρώπους.

Στο βίντεο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια mRNA, αλλά και στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να τα παράγει σε χρόνο ρεκόρ.

300.000 ραντεβού για πρώτη δόση σε λίγες μέρες

300.000 πολίτες τις τελευταίες 14 ημέρες προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για άτομα άνω των 18 χρονών, τα οποία έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση. Η δήλωση για τον εμβολιασμό γίνεται στο emvolio.gov.gr.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης θα γίνεται έπειτα από τη συμπλήρωση 6μηνου από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna. Η τρίτη δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Η αναμνηστική δόση για εκείνους που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.



vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη