Περισσότερες από 300 προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, ορισμένες διεθνούς φήμης όπως η Μέριλ Στριπ, ο Ορχάν Παμούκ και ο Πολ ‘Οστερ, κάλεσαν σήμερα τις αρχές της Κούβας να απελευθερώσουν “όλους τους καλλιτέχνες που κρατούνται αυθαίρετα” στο νησί, όπου οι δημιουργοί και οι διανοούμενοι πρωτοστατούν στο κίνημα αμφισβήτησης.

“Η κουβανική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να θέσει τέλος στις καταχρήσεις σε βάρος των Κουβανών καλλιτεχνών”, ζητούν οι συγγραφείς Ιζαμπέλ Αλιέντε, Τζον Μάξγουελ Κουτσί, Καλέντ Χοσεϊνί και Μάριο Βάργκας Λιόσα σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και Pen America.

Οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ελένα Πονιατόφσκα, η Ζάντι Σμιθ και η Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι, απαιτούν επίσης από τις κουβανικές αρχές να αποσύρουν τις διώξεις κατά των καλλιτεχνών.

Στις 27 Νοεμβρίου 2020, σχεδόν 300 καλλιτέχνες διαδήλωσαν στην Αβάνα ζητώντας μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, ένα κίνημα που ήταν η αρχή μιας σειράς κοινωνικών διαδηλώσεων στην Κούβα, μέχρι τις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου, τις μεγαλύτερες από την επανάσταση του 1959.

“Αντιδρώντας, η κουβανική κυβέρνηση στοχοποίησε συστηματικά Κουβανούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους πρόσφατα αυτές και αυτούς που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου”, επισημαίνουν.

“Έχει αναφερθεί μάλιστα ότι αρκετές δεκάδες καλλιτέχνες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση ή σε κατ’ οίκον περιορισμό”, ενώ άλλοι βρίσκονται “υπό συνεχή παρακολούθηση” και άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα, εκτιμούν οι υπογράφοντες.

Στις 16 Νοεμβρίου, η αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα Cuba Decide κατήγγειλε τη σύλληψη περισσότερων από 100 ανθρώπων και τον κατ’ οίκον περιορισμό σχεδόν εκατό ακτιβιστών, για να εμποδιστούν, σύμφωνα με τους ίδιους, να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.

“Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δίωξη των καλλιτεχνών που εκφράζουν ειρηνικά την άποψή τους”, τονίζεται στην επιστολή.

Οι περισσότεροι από τους 300 καλλιτέχνες που απευθύνουν την έκκληση ζητούν από την κομμουνιστική κυβέρνηση “να σταματήσει αμέσως να παρενοχλεί τους καλλιτέχνες των οποίων η πολιτική και κοινωνική κριτική δεν ταιριάζει με την άκαμπτη ιδεολογία του καθεστώτος”.

Η επιστολή υπογράφεται επίσης από Κουβανούς καλλιτέχνες όπως ο Χάμλετ Λαβαστίντα, ο οποίος αναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο να εξοριστεί στην Ευρώπη μετά τη σύλληψή του στην Κούβα τον Ιούνιο, με την κατηγορία της “υποκίνησης στην παραβατικότητα” μέσω των κοινωνικών δικτύων
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη