Η παραλλαγή «Όμικρον» και η επιδεινούμενη κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας έφεραν νέα μέτρα στο προσκήνιο, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί.

Στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και να αποφευχθεί μια νέα «έκρηξη» κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω της αύξησης των κοινωνικών επαφών και της κινητικότητας μέσα στις γιορτές.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.667 νέα κρούσματα και 71 νεκρούς. Η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει τάση επιδείνωσης καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι ειδικοί συστήνουν να είμαστε προσεκτικοί την εορταστική περίοδο και να επιλέξουμε προσεκτικά ποιους και πού θα διασκεδάσουμε.
Τα μέτρα που ισχύουν από την παραμονή των Χριστουγέννων

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και έως τις 2 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

-Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στο σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό και στην εστίαση, κατά την είσοδο των πελατών στο μαγαζί για παράδειγμα.

-Διπλή μάσκα ή μάσκα N95 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όσες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τους δήμους θα ακυρωθούν. Ωστόσο τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

-Οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα πέρα από την υποχρεωτικότητα για PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών, θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους στη χώρα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δείγματα ότι σε πολλούς, η νόσος εμφανίζεται μετά το τεστ με το οποίο εισέρχονται στη χώρα.

-Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.


Το δεύτερο πακέτο μέτρων

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο μέτρων για το 15νθήμερο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί μια σειρά μέτρων.

“Θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown. Σε κατηγοριοποίηση τα μέτρα θα αφορούν στη διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια που θα έχουν σχέση με το ωράριο, τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές – και την τηλεργασία, ενώ θα υπάρχουν και γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27/12 που θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή”.

“Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και παράλληλα να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” κατέληξε ο υπουργός.



Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. 0πως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμη ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.
Ξεκινούν “σαρωτικοί” έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων

Από το πρωί της Παρασκευής αρχίζει η εφαρμογή των νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να μπει “φρένο” στην πανδημία, και ταυτόχρονα ξεκινούν και οι σαρωτικοί έλεγχοι από την αστυνομία για την τήρησή τους.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πού θα δοθεί έμφαση

Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε ημέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα, ουσιαστικά και όχι δειγματοληπτικά, τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, εάν τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για τον λόγο αυτό στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και στη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν οι μάσκες, καθώς από αύριο επιβάλλεται η χρήση τους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως αγορές, ΚΤΕΛ, σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.
Τάση επιδείνωσης της πανδημίας με 37.000 ενεργά κρούσματα – Οι συστάσεις των ειδικών

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί σήμερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επιβεβαίωσε ότι η σταθεροποιητική τάση που φαινόταν στον αριθμό των κρουσμάτων, πλέον δεν ισχύει, καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει σημαντική αυξητική τάση, όπως είπε, με 37.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Υπογράμμισε ότι η Λακωνία, τα Χανιά και το Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και συμπλήρωσε ότι τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει κάτω από τις 3.000 όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό στη χώρα. Από αυτούς, τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 55 ετών, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και όσων χάνουν τη ζωή τους.
Πώς θα γιορτάσουμε φέτος – Οι νέες συστάσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες

“Πρέπει στις γιορτές η ασφάλεια μας αλλά και η ασφάλεια των γύρω μας να γίνει προτεραιότητα” είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε ποιους θα δούμε”.

Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Με δεδομένη τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής “Όμικρον”, σημείωσε, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Συχνή χρήση τεστ, χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών, είπε χαρακτηριστικά.

Φέτος, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά είναι περισσότερο σημαντική η ατομική υπευθυνότητα, πέρα από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν. “Να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκτεθούμε στον ιό και να εκθέσουμε άλλους σε κίνδυνο”, είπε και πρόσθεσε ότι όσοι επιστρέφουν από ταξίδι καλό θα ήταν να αποφύγουν να δουν τους δικούς τους ή να φορούν μάσκα κατά τη συνάντησή τους και οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ μετά την άφιξη τους στη χώρα.



Συστήνεται πλέον η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει σε νόσηση από κορονοϊό, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με δεδομένο την αυξημένη μεταδοτικότητα της “Όμικρον”, σημείωσε ότι υπάρχουν νέες συστάσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες. Είπε συγκεκριμένα ότι όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες που έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα “θα ήταν σκόπιμο να κάνουν δύο τεστ, 7 με 10 ημέρες μετά, αλλά και να μειώσουν την κινητικότητά τους”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλους για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου πριν από τη συμμετοχή σε φιλικές συγκεντρώσεις, κατά τη διάρκεια των εορτών.
Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τις τρεις τελευταίες ημέρες

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σήμερα καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και “πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επίσης, τα πρώτα σημεία επιδείνωσης της επιδημίας εμφανίζονται και στην Ευρώπη, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, και από αυτές 10 παρουσιάζουν επιδείνωση πάνω από 30%.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.
33 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της “Όμικρον”

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παραλλαγή “Όμικρον”. Σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη “Δέλτα”, ενώ όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη νοσηλεία “φαίνεται -παρότι δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα -ότι έχει ηπιότερη εικόνα όσον αφορά τη νόσηση αλλά και τις νοσηλείες”.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 33 κρούσματα της “Όμικρον” στην Ελλάδα, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Κρήτη, ενώ υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα.



Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα για τρεις μόνο ήμερες και δύο έχουν νοσηλευθεί, χωρίς όμως να εμφανίσουν κάποια επιπλοκή της νόσου.

Ερωτηθείς για την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ο κ. Ζαούτης είπε ότι καταγράφεται διεθνώς μία αύξηση 50% εξαιτίας του κορονοϊού, κάτι που είναι δικαιολογημένο καθώς πολλοί από τους ασθενείς παραμένουν για αρκετές ημέρες στη ΜΕΘ.
Γκάγκα: Τι είπε για τις μάσκες τύπου Κ95

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε ότι τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αισθητά αυξημένα και κυρίως στην Αττική, σημειώνοντας πως “είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε”.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις, όπως τόνισε. Έκανε ειδική αναφορά στην προστατευτική μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λέγοντας ότι η μάσκα τύπου Κ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι’ αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.

enikos.gr

Νεότερη Παλαιότερη