Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή όλων μας και ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία. Τον τελευταίο χρόνο η εμφάνιση της Όμικρον έσβησε τις ελπίδες όλων μας για έναν χειμώνα χωρίς Covid-19, περιορισμούς και lockdowns. Μια ανάσα πριν από το 2022, ποια είναι τα παθήματα της περασμένης χρονιάς που πρέπει να γίνουν μαθήματα για το νέο έτος;

Λήψη αποφάσεων σε δεδομένα πραγματικού χρόνου

Τα δεδομένα είναι η γραμμή ζωής της δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα πραγματικού χρόνου επέτρεψαν στην Νότια Κορέα και το Ισραήλ να κάνουν γοργές προσαρμογές και να ενημερώσουν τον κόσμο για τον εμβολιασμό, τις παραλλαγές, τις μάσκες και πολλά περισσότερα… Αντίθετα οι χώρες που δεν έλαβαν τις αποφάσεις τους βασιζόμενες πάνω σε αυτά, προέβησαν σε μεγάλα λάθη, όπως να μην καταστήσουν υποχρεωτική μάσκα για τους κλειστούς χώρους ή να μην τρέξουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, πληρώνοντας μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Αποτελεσματική επικοινωνία

Είναι τραγικό και απαράδεκτο, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του CNN, το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο η αδυναμία γοργής και αποτελεσματικής επικοινωνίας μέσα στο σύστημα υγείας της κάθε χώρας είχε σαν αποτέλεσμα να μην προστατευτούν οι άνθρωποι που φρόντισαν για την υγεία όλων των υπολοίπων το γιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό και οι ατελείωτες ώρες εργασίας πιστεύεται ότι θα ευθύνονται για το θάνατο 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Εμβολισμοί σε πρώτο πλάνο

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού προσφέρουν στον κόσμο παράταση χρόνου για να εξαλείψει από προσώπου γης τον νέο ιό και τις θανατηφόρες παραλλαγές του. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον αναπτυγμένο κόσμο είναι εμβολιασμένοι, παρότι υπάρχουν χώρες με χαμηλά ποσοστά που σήμερα δεινοπαθούν λόγω της Όμικρον, ενώ ατυχώς μόνο το 10% των ανθρώπων της Αφρικής έχουν κάνει τα σωτήρια εμβόλια. Τα εμβόλια δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία, αλλά χωρίς αυτά δεν θα φτάσουμε ποτέ στο τέλος της, είναι το μήνυμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Αντιμετώπιση απειλών

Στόχος της επόμενης χρονιάς το 7-1-1. Με απλά λόγια κάθε χώρα πρέπει να αναπτύξει το σύστημα ασφαλείας που θα της επιτρέψει να αναγνωρίσει μια απειλή μέσα σε 7 μέρες, να την ερευνήσει μέσα σε μία και να βρει τις μεθόδους της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μέσα σε 7 ακόμα μέρες. Σε αυτό το κομμάτι η Νότια Αφρική έβαλε τα γυαλιά στις υπολοίπες χώρες με τον γοργό εντοπισμό και την ταχύτατη αντιμετώπιση της Όμικρον στα εδάφη της.

Ένας ασφαλής κόσμος

Ο Covid-19 δεν θα είναι η μόνη απειλή υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες τη νέα χρονιά. Ασθένειες που ξεπηδούν από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούν να απειλήσουν την ανθρωπότητα, ακριβώς όπως απέδειξε ο κορωνοϊός που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.35 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει οικονομική ζημία 15τρισ. δολάρια μέχρι σήμερα. Για να μην παραμείνει ο κόσμος απροστάτευτος την επόμενη μέρα επιβάλλεται η ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων υγείας με επιπλέον χρηματοδοτήσεις και η τεχνική και διαχειριστική εξειδίκευση και εποπτεία, ώστε τα χρήματα αυτά να μεταφραστούν σε πραγματικές βελτιώσεις από τις οποίες θα ωφεληθούμε όλοι μας.
vradini.gr
Νεότερη Παλαιότερη