Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξή του στο Prva TV χθες το βράδυ ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια είναι «το μεγαλύτερο ειρηνευτικό σχεδιαζόμενο έργο που έχει γίνει ποτε στα Βαλκάνια» και εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει τη Σερβία, την Αλβανία και τηΒόρεια Μακεδονία, «θα μπορούσε να είναι μια μηχανή για πρόοδο και ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη».

«Δεν καταλαβαίνω αυτούς που δεν θέλουν να εισέλθουν στα Ανοιχτά Βαλκάνια (Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Β-Ε), δεν είναι ούτε μια μεγάλη Σερβία ούτε μια μεγάλη Αλβανία, είναι μόνο η κοινή μας δουλειά και αγώνας να έχουμε το δικαίωμα σε ένα μέλλον της επιλογή μας».

Στη συνέντευξή του τόνισε ότι η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος είναι οριστική και ότι υπάρχουν τέσσερις ή πέντε υποψήφιοι για τη θέση αυτή.

Το κάψιμο της σερβικής σημαίας στα Τίρανα

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και μεγάλου μέρους της αλβανικής κοινωνίας για το κάψιμο της σερβικής σημαίας στα Τίρανα.

«Και εδώ κατέβασαν και έκαψαν τις σημαίες της Αλβανίας όταν ήρθε ο Ράμα, φυσικά είναι κακό, φρικιαστικό, είναι απολίτιστο να καίγονται σημαίες άλλων, αλλά είμαι ικανοποιημένος με την αντίδραση του Ράμα και ενός καλού μέρους της αλβανικής κοινωνίας καθώς και τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους της σερβικής κοινωνίας».

Πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει καλές και φιλικές σχέσεις με την Αλβανία και ότι ο Ράμα δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας αυτού, μεταξύ άλλων από την Πρίστινα.

Για τη Δημοκρατία Σέρπσκα

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι το Βελιγράδι θα αντιταχθεί στην πιθανή επιβολή κυρώσεων κατά των πολιτικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα, λέγοντας ότι δεν είναι τρόπος επίλυσης των προβλημάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Ανησυχώ για όλα όσα συμβαίνουν στη Β-Ε. Εννοείται ότι θα εναντιωθούμε στις κυρώσεις, δεν λύνουν τίποτα. Δεν θα υποστηρίξαμε κανέναν που επιβάλλει κυρώσεις στη Β-Ε και σίγουρα δεν θα τον υποστηρίξουμε αν τις επιβάλουν στη Δημοκρατία Σέρπσκα», είπε ο Βούτσιτς στο TV Prva, απορρίπτοντας τις εικασίες ότι ασκούσε κάποια πίεση στο Σέρβο, μέλος της προεδρίας της Β-Ε., Μίλοραντ. Ντόντικ.

Ο Βούτσιτς είπε ότι ανησυχεί για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Σερβίας δεν θα μπορέσει να αντέξει τόσες νοσηλείες όπως σε ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο.



prva.rs, sitel.com.mk,
Νεότερη Παλαιότερη