Ένα νέο ζήτημα δημιουργήθηκε πρώτη του έτους στο Δήμο Καλαμαριάς, με την κατάρρευση μέρους της σκάλας προσφύγων στο Καραμπουρνάκι.

Η ιστορία

Την πρώτη σκάλα την κατασκεύασαν οι πρόσφυγες που ήρθαν από την Σμύρνη και από τις περιοχές γύρω από αυτήν ήταν πρόχειρη και εξυπηρετούσε τον αλιευτικό στόλο του συνοικισμού γιατί μια από τις βασικές ασχολίες των προσφύγων ήταν το ψάρεμα.

Στη συνέχεια στη δεκαετία του 50 κατασκευάστηκε η σημερινή σκάλα η οποία εξυπηρετούσε τον αλιευτικό στόλο της περιοχής έπαιζε τον ρόλο ιχθυόσκαλας και λιανικής πώλησης και επίσης είχε και τουριστική χρησιμότητα, ήταν στάση για τα καραβάκια που ξεκινούσαν από τον Λευκό Πύργο για τις απέναντι ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Ήταν η μοναδική σκάλα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με αυτήν την ιστορία ένα ιστορικό τοπόσημο ένα ιστορικό μνημείο.


Σήμερα

Με βάση τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης ο Δήμος είχε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διάσωσή και αποκατάσταση της. Κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό ακόμα, καθώς η σκάλα αποτελεί ιδιοκτησία της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Η δήλωση του Δημάρχου:

"Ως νέα διοίκηση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στην ιστορική μνήμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά, κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή για τη διάσωση και αποκατάσταση της ιστορικής σκάλας προσφύγων στο Καραμπουρνάκι! Γι αυτό το ζήτημα μίλησα σήμερα το πρωί, στην ΕΤ3 και την εκπομπή Περίμετρος.

👉 8/2020 αποστολή εγγράφου στην κτηματική υπηρεσία, ιδιοκτησία της οποίας είναι η σκάλα, για την ανάδειξη του προβλήματος

👉 5/2021 έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης της προβλήτας από την κτηματική εταιρεία του δημοσίου

👉 7/2021 γίνεται δεκτή η προσωρινή διαταγή που κατέθεσε ο Δήμος μας κατά του πρωτοκόλλου κατεδάφισης

👉 10/2021 γίνεται δεκτή η αίτηση αναστολής που καταθέσαμε κατά της κατεδάφισης

👉 3/2022 πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης"

Το βίντεο από τις δηλώσεις
https://makpress.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη