Η στενή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα καταγράφεται στην πράξη τις τελευταίες ημέρες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αφού προσωπικό και μέσα των αμερικανικών δυνάμεων (ελικόπτερα, ιπτάμενα τάνκερ) περνούν ή μεταφέρονται από τη Σούδα και το Στεφανοβίκειο προτού αναπτυχθούν στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, η φετινή πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση «Ηνίοχος 2022» των Ενόπλων Δυνάμεων στα τέλη Μαρτίου, με τη συμμετοχή αμερικανικών, γαλλικών, ιταλικών και σλοβενικών μαχητικών, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού το ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δίνει μεγάλο βάρος στις επιχειρήσεις αεροπορικής επιτήρησης στην Ανατολική Ευρώπη.
Mε το ξεκίνημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι Αμερικανοί μετέφεραν περισσότερα από 20 ελικόπτερα Αpache AH-64 και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk από το Στεφανοβίκειο του Βόλου στην Πολωνία με στόχο να ενισχύσουν τις Νατοϊκές επιχειρήσεις επιτήρησης και ελέγχου. Πρόκειται για ελικόπτερα της 1ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας Ιππικού των ΗΠΑ που μετασταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο τα τελευταία χρόνια και συνεκπαιδεύονται συχνά και με ελληνικά ελικόπτερα.
Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία φανερώνουν από τη μία τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή αλλά και γιατί οι Αμερικανοί επιθυμούσαν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν εκτός της Σούδας μίνι βάσεις, στο Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη. Οσο για τη βάση της Σούδας εξακολουθεί να παίζει κομβικό ρόλο για ταχεία ανάπτυξη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες προσγειώθηκαν στη Σούδα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενα τάνκερ) ΚC-135 προκειμένου να υποστηρίξουν και να συνδράμουν τις αποστολές των αμερικανικών μαχητικών που συμμετέχουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα δε το πέρασμα αμερικανικών αεροπορικών μέσων από την Ελλάδα συνοδεύεται και από συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά μαχητικά. Κάτι τέτοιο συνέβη τη Δευτέρα 7 Μαρτίου όταν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά της Bomber Task Force τύπου Β-52 πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Διεθνής «Ηνίοχος»
Στο μεταξύ ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτάει φέτος η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2022» που αναμένεται να διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην άσκηση που κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης των σημαντικότερων αεροπορικών δυνάμεων από έχουν δηλώσει συμμετοχή μαχητικά από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, αεροσκάφη από την Κύπρο ενώ αναμένεται μέχρι τελευταία στιγμή η απάντηση και για τη συμμετοχή της Ρουμανίας (έχει καθυστερήσει λόγω της γειτνίασής της με την Ουκρανία).
Σε κάθε «Ηνίοχο» που σχεδιάζουν το ΓΕΕΘΑ και η Πολεμική Αεροπορία κάθε χρόνο τα σενάρια της άσκησης είναι πολλαπλά. Περιλαμβάνουν ελέγχους, εναέριες επιτηρήσεις, αναγνωρίσεις, προσβολές, επιχειρήσεις αναχαίτισης, θαλάσσιες επιχειρήσεις, αποστολές έρευνας και διάσωσης. Φέτος όμως είναι πολύ πιθανό τα σενάρια και η συμμετοχή των μαχητικών και των άλλων αεροπορικών μέσων που συμμετέχουν να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις ασφαλείας και στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο 20ήμερο στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί περισσότερες από 1.100 έξοδοι αεροσκαφών στο πλαίσιο της άσκησης.
Σε ό,τι αφορά τα έξι ελληνικά Rafale, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν προβλέπεται η συμμετοχή τους στα σενάρια της άσκησης «Ηνίοχος 2022». Είναι πολύ πιθανόν όμως να τα δούμε να πραγματοποιούν κάποιες συμβολικές διελεύσεις στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day) της άσκησης.
Πηγή