Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Bruce Willis αποχωρεί από την υποκριτική, καθώς διαγνώστηκε με αφασία.

“Προς τους καταπληκτικούς υποστηρικτές του Bruce, ως οικογένεια θα θέλαμε να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Bruce αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και έχει πρόσφατα διαγνωστεί με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες. Ως αποτέλεσμα αυτού και έπειτα από πολλή περίσκεψη ο Bruce αποσύρεται από την υποκριτική που σήμαινε τόσα πολλά γι’ αυτόν” ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας του 67χρονου Μπρους Γουίλις.

Τι είναι η αφασία

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, αφασία είναι μια κατάσταση που στερεί στον ασθενή την ικανότητα επικοινωνίας. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να μιλάτε, να γράφει και να κατανοεί τόσο τα γραπτά κείμενα όσο και την προφορική επικοινωνία. Η πάθηση “συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά από έναν βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο ή μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική, μόνιμη βλάβη (εκφυλιστική)”.



Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα iatronet, ο ειδικός επιστημονικός όρος αφασία (στερητικό α- και ‘’φασία’’ από το ρήμα (φημί =λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου.

Ο λόγος είναι το κύριο μέσο του ανθρώπου ώστε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδώσει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοήσει και πολλές φορές να διαβάσει. Στο πολύ νεαρό παιδί, του οποίου ο εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητα του, επιτρέπεται μια ταχεία ανάληψη έστω και αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη. Αυτό δεν συμβαίνει με τους ενήλικους, όπου η ανάληψη μπορεί να μην καταστεί δυνατή ή να μην είναι ολοκληρωμένη ή να μην είναι ταχεία.

Η αφασία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες.

Ας δούμε μερικές φάσεις αφασίας:
Τύπου Broca
enikos.gr
Νεότερη Παλαιότερη