Μια καλή απορία. Εσύ ξέρεις την απάντηση;

Το λάδι είναι ένα από τα θαύματα της μεσογειακής διατροφής και χωρίς αυτό πολλά πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στην καθημερινότητα μας. Από πού όμως βγαίνει το λάδι; Αυτό φυσικά όλοι μας το γνωρίζουμε, βγαίνει από την ελιά.

Ποιο λάδι πρέπει να χρησιμοποιείς στο τηγάνισμα;

Οι περιορισμοί και οι «διευκολύνσεις» κατά την περίοδο της νηστείας, ανέκαθεν αποτελούσαν πεδίο διενέξεων και συζητήσεων ανάμεσα στους πιστούς, κυρίως λόγω των τροφών που επιτρέπονται ή απαγορεύονται την επίμαχη περίοδο.

Γιατί λοιπόν το λάδι είναι απαγορευτικό στη νηστεία αλλά όχι και η ελιά;

Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Για λόγους όμως ανθρωπιστικούς,

Πλέον επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, γι αυτό στα νηστίσιμα περιλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους θέλουν

Με βάση τον ίδιο κανόνα οι ελιές, θεωρούνται νηστίσιμη τροφή καθώς αποτελούν καρπό της γης, ενώ η απαγόρευση στο λάδι, υφίσταται

Κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και αφορά κυρίως τα φαγητά τα οποία μαγειρεύονται με λάδι.



Πηγή: ratpack.gr
Νεότερη Παλαιότερη