Μερίδες: 6

Υλικά Συνταγής

½ κιλό γίγαντες Πρεσπών
3 κόκκινες γλυκές πιπεριές Φλωρίνης
1 πράσινη και 1 κίτρινη πιπεριά
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2-3 καρότα
2 φύλλα δάφνης
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
σέλινο, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε βαθύ μπολ με νερό να φουσκώσουν. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε με φρέσκο νερό σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν (να κρατάνε λίγο). Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.

Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες, τα καρότα σε κυβάκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τις τριμμένες στον τρίφτη ώριμες ντομάτες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει.

Σε πήλινο πυρίμαχο δοχείο αδειάζουμε τους γίγαντες και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τον άνηθο και το σέλινο ψιλοκομμένα.Προσθέτουμε 1 ποτήρι από το ζουμί τους, που έχουμε κρατήσει.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ροδίσουν οι γίγαντες. Σερβίρονται ζεστοί και συνοδεύονται από τυρί φέτα και φρέσκια πράσινη σαλάτα.

foto icookgreek.com
Πηγή: icookgreek.com
Νεότερη Παλαιότερη